ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Πούτιν σε άσχημο κλίμα λόγω Ουκρανίας

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Πούτιν σε άσχημο κλίμα λόγω Ουκρανίας

Ψυχροπολεμικό γίνεται το κλίμα λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη για την Τρίτη τηλεδιάσκεψη των Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα της Ουκρανίας.

Παραμονή της τηλεδιάσκεψης Βλαντιμίρ Πούτιν – Τζο Μπάιντεν το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει υστερία τις αναφορές για πιθανές αμερικανικές κυρώσεις κατά του στενού περιβάλλοντος του Ρώσου ηγέτη, εξαιτίας της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία.

«Το πιθανότερο είναι ότι αυτά δεν είναι ειδήσεις, αλλά συνέχεια της πληροφοριακής υστερίας, την οποία παρατηρούμε αυτές τις μέρες στα ΜΜΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στο ερώτημα αν οι αναφορές αυτές μπορούν να επηρεάσουν τις συνομιλίες που θα έχουν την Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Νωρίτερα τη Δευτέρα (06.12.2021), το τηλεοπτικό δίκτυο CNN είχε μεταδώσει ότι πιθανές νέες κυρώσεις των ΗΠΑ μπορεί να επιβληθούν σε πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου και σε Ρώσους παραγωγούς ενέργειας, ενώ προβλέπουν την αποσύνδεση της χώρας από το σύστημα SWIFT (διεθνές διατραπεζικό σύστημα πληρωμών και μεταβίβασης πληροφοριών).

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προειδοποιήσει κατά την επικείμενη τηλεδιάσκεψη τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες που θα υποστεί η Ρωσία, εάν προχωρήσει σε μια εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν τη Ρωσία να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του Κιέβου, αφότου η Μόσχα συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της στα ουκρανικά σύνορα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ενόψει της επικοινωνίας των δύο ηγετών, είπε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους για να δώσουν μια ισχυρή απάντηση, στην περίπτωση που συμβεί μια εισβολή. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα επιβάλουν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σχεδιάζει να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Μπάιντεν θα του μιλήσει τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει επίσης με τους Ευρωπαίους συμμάχους του, ενόψει της επικοινωνίας του με τον Πούτιν.

Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν αν ο Πούτιν έχει λάβει απόφαση για στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία, όμως διαθέτει την ικανότητα να το κάνει, πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Επέμεινε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν μια σύγκρουση με τη Ρωσία αλλά, εφόσον χρειαστεί, θα επιβάλλουν ουσιαστικές συνέπειες για επιβλαβείς ενέργειες.

Ο Μπάιντεν σκοπεύει να ενθαρρύνει τον Πούτιν να επιστρέψει στις συνομιλίες μέσω διπλωματικών μέσων, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας του Μινσκ.

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την έναρξη συνομιλιών μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες και από τις δύο πλευρές. Η Ουάσινγκτον δεν πιστεύει εξάλλου ότι η συζήτηση γύρω από τις «κόκκινες γραμμές» είναι χρήσιμη και δεν θα λειτουργήσει με αυτή τη λογική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει επίσης να συζητήσει με τον Πούτιν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.