Σ.Λαβρόφ: «Θέλουμε να δούμε την απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε χαρτί»

Σ.Λαβρόφ: «Θέλουμε να δούμε την απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε χαρτί»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, παραχώρησε την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου, σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία επιθυμεί να λάβει γραπτή και αναλυτική απάντηση τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το ΝΑΤΟ στις προτάσεις του Κρεμλίνου για τις εγγυήσεις ασφαλείας, όπου θα αναφέρουν πού συμφωνούν, πού όχι και τους λόγους πίσω από κάθε άποψη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η άλλη πλευρά μπορεί να προσθέσει τις δικές της προτάσεις, το σημαντικό, όμως, είναι να έχουν όλα γραπτό χαρακτήρα.

«Θέλουμε να δούμε τις θέσεις τους σε χαρτί, άρθρο προς άρθρο. Θέλουμε να λάβουμε απάντηση για κάθε ένα από τα σημεία που αναφέρονται στα δύο έγγραφα», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

«Δε θα περιμένουμε για πάντα», υπογράμμισε ακόμη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Η επίτευξη συμφωνίας εξαρτάται μόνο από τις ΗΠΑ»

Οι προοπτικές επίτευξης μιας συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας εξαρτώνται μόνο από τις ΗΠΑ και όχι από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε ο Λαβρόφ.

«Μιλώντας ειλικρινά, όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι προοπτικές για την επίτευξη συμφωνίας εξαρτώνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ό,τι και αν μάς λένε για την ανάγκη διαβούλευσης με τους συμμάχους, είναι δικαιολογίες και προσπάθειες καθυστέρησης της διαδικασίας», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Στο μεταξύ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι για οποιεσδήποτε εξελίξεις. Γενικά, είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν υπάρχει καλή θέληση και διάθεση για συμβιβασμούς, μπορούν πάντα να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως εάν απορριφθούν οι προτάσεις της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, η Ρωσία θα πάρει τις αποφάσεις της λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, σημειώνοντας ότι το Κρεμλίνο μπορεί να απαντήσει με διάφορους τρόπους αν η Δύση απορρίψει την πρόταση για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

«Εάν οι προτάσεις μας απορριφθούν, εάν συμβεί αυτό, φυσικά θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα την αναφέρουμε στον πρόεδρο Πούτιν. Θα λάβουμε αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, πρωτίστως προς το συμφέρον της αξιόπιστης διασφάλισης της ασφάλειάς μας», είπε ο Λαβρόφ είπε στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα είναι σε θέση να πάρει τις αποφάσεις του, αφού λάβει τις προτάσεις και τις αντιπροτάσεις της Δύσης, μιας και θεωρεί αντιπαραγωγικές τις εικασίες για την αντίδραση της άλλης πλευράς στις προτάσεις.

Ο Λαβρόφ ανέφερε, ακόμη, το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να αρχίσει να φέρνει δυνάμεις στη Ρωσία μέσα στους επόμενους μήνες, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την κατάσταση στην Ουκρανία, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η ρωσική πλευρά θέλει να επιλυθούν οι διαφωνίες με αλληλοσεβασμό και ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των δύο πλευρών.

«Δεν ξέρουμε πώς αντιμετωπίζει η ΕΕ τη συμμετοχή της στον διάλογο για την ασφάλεια»

Η Ρωσία δεν έχει καταλάβει ακόμη πώς βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση την πιθανή συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν ξέρουμε καν πώς βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια. Ρωτάτε εάν είναι δυνατό να δημιουργηθεί κάποιο κανάλι επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα θέματα ασφάλειας, ανεξάρτητο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Ειλικρινά, δεν ξέρω», απάντησε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.

Για τη σύνοδο κορυφής των UNSC P5 για τα πυρηνικά

Η σύνοδος κορυφής των Πέντε Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC P5) θα διεξαχθεί όταν το επιτρέψει η κατάσταση της COVID-19 και η Ρωσία αναμένει τις συμφωνίες για τις οργανωτικές πτυχές της εκδήλωσης, δήλωσε, επίσης, κατά τη συνέντευξη τύπου ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Στο πλαίσιο των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υιοθετήθηκε μια κοινή δήλωση για την απαράδεκτη έκφανση του πυρηνικού πολέμου. Αυτό το βήμα των πέντε μόνιμων μελών.. θα συμβάλει στην προετοιμασία της συνόδου κορυφής των ηγετών των πέντε κυρίαρχων στα πυρηνικά κρατών, η πρωτοβουλία για τη σύγκληση των οποίων ανήκει στον Πρόεδρο Πούτιν. Τώρα περιμένουμε μια συμφωνία για οργανωτικά ζητήματα και για την ημερήσια διάταξη αυτής της εκδήλωσης, η οποία, ελπίζουμε, θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.