Εκρήξεις σε όλη την Ουκρανία: Πληροφορίες για απόβαση ρωσικών δυνάμεων σε Μαριούπολη και Οδησσό

Ρωσικό ΥΠAM: Στοχεύουμε σε ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές

Εκρήξεις σε όλη την Ουκρανία: Πληροφορίες για απόβαση ρωσικών δυνάμεων σε Μαριούπολη και Οδησσό

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την εντολή του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στο Ντονμπάς, καθώς υπάρχουν αναφορές για εκρήξεις στο Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και άλλες ουκρανικές πόλεις.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικές αποβατικές δυνάμεις έχουν φτάσει στην Οδησσό και περνάνε τα σύνορα με προορισμό το Χάρκοβο.

Ο λόγος που άλλαξε τα σχέδια της η Ρωσία είναι λόγω της ουκρανικής απειλής να εξοντωθούν οι Ρωσόφωνοι, κάτι στο οποίο στάθηκε και ο Β.Πούτιν στο διάγγελμα του.

«Είναι αδύνατο να δεις ό,τι γίνεται εκεί (σ.σ. στο Ντονμπάς) χωρίς συμπόνια. Ήταν απλώς αδύνατο να τα αντέξεις όλα αυτά, ήταν απαραίτητο να σταματήσει αμέσως αυτός ο εφιάλτης, η γενοκτονία ενάντια σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν εκεί, που βασίζονται μόνο στη Ρωσία, ελπίζουν μόνο σε εμάς» ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μιλώντας από ταράτσα στο κέντρο του Κιέβου, ο δημοσιογράφος Μάθιου Τσανς δήλωσε ότι άκουσε «τέσσερις ή πέντε εκρήξεις» στην πόλη, αν και δήλωσε «Δεν μπορώ να εξηγήσω τι είναι». Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε στρατιωτική επιχείρηση εξ ονόματος των πρόσφατα αναγνωρισμένων αποσχισμένων δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπου μαίνεται εδώ και χρόνια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων και της ουκρανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στο Xάρκοβο περίπου 400 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου.

Ένας ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τη δραστηριότητα ως «πυρκαγιά πριν από την επίθεση», με μια «χερσαία επίθεση που θα ακολουθήσει», σύμφωνα με την ανταποκρίτρια εθνικής ασφάλειας του Fox News Τζένιφερ Γκρίφιν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι εκρήξεις ακούστηκαν στις πόλεις Οδησσός, σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και της Μαριούπολης, μια πόλη στη βόρεια ακτή της Θάλασσας της Αζοφικής Θάλασσας, λέγοντας «Ξεκίνησε».

Ο δημοσιογράφος του Reuters Ίντρις Αλί, επικαλούμενος μάρτυρα, ανέφερε ότι μια «σειρά εκρήξεων» μπορεί να ακουστεί στο Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, ενώ ο διεθνής ανταποκριτής του CNN Φρέντερικ Πλέιτγκεν ισχυρίστηκε ότι άκουσε «κάτι που ακούγεται σαν εξερχόμενο πυροβολικό και πυρά πυραύλων» από την ίδια περιοχή. Αργότερα πρόσθεσε ότι ακούστηκαν αεριωθούμενα αεροπλάνα πάνω από την πόλη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας rt.com.

Η Ρωσία έχει πλέον δημιουργήσει ένα νέο μέτωπο στη βόρεια Ουκρανία με τη βοήθεια της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με αναλυτές είναι μέρος ενός σχεδίου της Μόσχας να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά και να απομονώσουν παράλληλα το Κίεβο.

Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας: Στοχεύουμε σε ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές με όπλα υψηλής ακρίβειας

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε, λίγη ώρα μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.