Πανηγυρίζουν οι οπαδοί του ISIS για την σφαγή της Σρι Λάνκα

Πανηγυρίζουν οι οπαδοί του ISIS για την σφαγή της Σρι Λάνκα

Το μακελειό στη Σρι Λάνκα έγινε ως αντίποινα για το λουτρό αίματος στα τεμένη στη Νέα Ζηλανδία και την ήττα των ισλαμιστών στη Συρία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών σε τρεις εκκλησίες, τέσσερα ξενοδοχεία κι ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο.

Αλλά φανατικοί θαυμαστές του ISIS κομπάζουν σε δίκτυα ότι οι επιθέσεις με τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες ήταν η απάντηση για το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία και την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και τη Δύση στρατιωτική εκστρατεία κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Αναλυτές σε θέματα τρομοκρατίας, όπως η Ρίτα Κατζ, αναφέρουν ότι τα δίκτυα του ISIS κατακλύστηκαν από μηνύματα υπέρ των επιθέσεων στη Σρι Λάνκα και προσευχές «να δεχθεί ο Αλλάχ στους κόλπους του» τους δράστες. Κι αυτό κατά τη γνώμη της διευθύντριας του SITE Intelligence Group μπορεί να σημαίνει μια ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση.

«Αν και μια τέτοια ανάληψη ευθύνης προσδιορίζει τις επιθέσεις ως εκδίκηση για τη Νέα Ζηλανδία, πιθανότατα σχεδιάστηκαν πολύ καιρό πριν», είπε. Και επεσήμανε ότι το μακελειό στη Σρι Λάνκα αντανακλούν τα βομβιστικά χτυπήματα που είχαν τον περασμένο Ιανουάριο ως στόχο έναν καθολικό ναό στις Φιλιππίνες, την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει επίσημα ο ISIS.

Η δράση του ISIS εντείνεται στη Σρι Λάνκα και ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ασία

Ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές από τη Σρι Λάνκα έχουν αναφερθεί ως στελέχη του ISIS και η χώρα «μπορεί να εύκολα προσβάσιμη» για οπαδούς του «Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή, επεσήμανε η Κατζ. Στη νοτιοανατολική Ασία, ειδικά στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία «έχει ενταθεί η κεντρικά κατευθυνόμενη δράση του ISIS» σε μια περιοχή που αποκαλεί «Επαρχία της Ανατολικής Ασίας».

Σύμφωνα με το Reuters ένας αριθμός μουσουλμάνων από «μορφωμένες, ελίτ οικογένειες» της Σρι Λάνκα είναι γνωστό ότι πήγαν να πολεμήσουν για τον ISIS στη Συρία.

Οι επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα σημειώθηκαν μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ο ISIS κήρυξε την έναρξη μιας παγκόσμιας στρατιωτικής εκστρατείας με την επωνυμία «Εισβολή Εκδίκησης» για την απώλεια των εδαφών του στη Συρία. Και μολονότι ο κόσμος ολόκληρος γιόρτασε την πτώση του «χαλιφάτου» μετά την «οριστική ήττα» του στο τελευταίο προπύργιό του στις 23 Μαρτίου στη Συρία, δυτικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι η τρομοκρατική οργάνωση ανασυντάσσεται και ετοιμάζει νέα χτυπήματα.

Το αποτύπωμα του ISIS στις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

Οι φονικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα έφεραν το αποτύπωμα του «Ισλαμικού Κράτους» καθώς εκτελέστηκαν με στρατιωτική ακρίβεια και χωρίς οι δράστες να δείξουν τον παραμικρό οίκτο.

Τα πρώτα στοιχεία παραπέμπουν σε έργο της National Thowheed Jamaath (NTJ), μιας σχετικάς άγνωστης εξτρεμιστικής ισλαμιστικής ομάδας, που λέγεται ότι σχηματίστηκε το 2014 στην Κατανκούντι, μιας πόλης στην ανατολική Σρι Λάνκα, όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο.

Η οργάνωση αυτή δεν έχει ιστορικό μαζικών φονικών επιθέσεων, πέραν από κάποιες καταστροφές βουδιστικών αγαλμάτων πέρυσι, αλλά πηγές στη μουσουλμανική κοινότητα της Σρι Λάνκα υποστηρίζουν ότι η NTJ έχει εκφράσει δημοσίως τη στήριξή της προς το «Ισλαμικό Κράτος» κι ότι ένας από τους χθεσινούς βομβιστές αυτοκτονίας, ο Ζαχράν Χασίμ, ήταν ο ιδρυτή της.

Μυστήριο γιατί οι Αρχές της Σρι Λάνκα αγνόησαν τα προειδοποιητικά μηνύματα

Αν τα στοιχεία που διαθέτουν οι Αρχές της Σρι Λάνκα για την NTJ είναι σχετικά λίγα, είχαν λάβει όμως κάποια προειδοποιητικά μηνύματα για επικείμενα χτυπήματα της οργάνωσης. Στις 11 Απριλίου η αστυνομία της Σρι Λάνκα κυκλοφόρησε ένα έγγραφο με τον τίτλο «Πληροφορίες για φερόμενο σχέδιο επίθεσης», που ανέφερε ότι είχαν λάβει πληροφορίες από ξένη, μη κατονομαζόμενη μυστική υπηρεσία, ότι η NTJ ετοίμαζε χτυπήματα σε εκκλησίες στο Κολόμπο είτε με όπλα, είτε με επιθέσεις αυτοκτονίας είτε με φορτηγά.

Η προειδοποίηση πιθανότατα προήλθε από την Αυστραλία, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της οποίας παρακολουθεί – σε συνεργασία με τη Βρετανία- την άνοδο του εξτρεμισμού στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Σρι Λάνκα ειδοποίησε τους κορυφαίους αξιωματούχους του ότι καμικάζι σχεδίαζαν να χτυπήσουν «μεγάλες εκκλησίες», ενώ έγγραφα κατονόμαζαν έξι άτομα ως πιθανούς βομβιστές αυτοκτονίας, μεταξύ των οποίων και τον Χασίμ.

Το σχέδιο, που φάνταζε τότε παρατραβηγμένο, δυστυχώς έγινε πράξη χθες… Μυστήριο παραμένει γιατί η αστυνομία δεν σήμανε νωρίτερα συναγερμό.

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, παραδέχθηκε ότι οι Αρχές είχαν λάβει εκ των προτέρων πληροφορίες για τις επικείμενες επιθέσεις, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε ότι τις γνώριζε. «Πρέπει να ελέγξουμε γιατί δεν ελήφθησαν επαρκή προληπτικά μέτρα. Ούτε εγώ, ούτε οι υπουργοί μου είχαν ενημερωθεί», δήλωσε προσπαθώντας να κατευνάσει την οργή της κοινής γνώμης.

To φάντασμα του ISIS

Άλλα όποια οργάνωση και αν κρύβεται πίσω από το χθεσινό μακελειό στη Σρι Λάνκα, είναι βέβαιο, ότι εμπνεύστηκε από τις τακτικές του ISIS. Οι επιθέσεις είχαν στόχο σημεία κατάμεστα με αμάχους, μεταξύ των οποίων και πολλοί αλλοδαποί, για να προκαλέσουν τον μέγιστο δυνατό φόβο στον κόσμο, όπως τα χτυπήματα πέρυσι στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ.

Άλλωστε ο ISIS έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις κατά Χριστιανών μέρες εορτών, όπως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

Δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι και στελέχη κυβερνήσεων έχουν προειδοποιήσει προ πολλού ότι η ήττα του ISIS στη Συρία και το Ιράκ δεν σημαίνει και την ολοκληρωτική εξολόθρευση της απειλής κάνοντας λόγο για ανασύσταση της τρομοκρατικής οργάνωσης όχι μόνον στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε χώρες όπου μπορούν να εκμεταλλευτούν κενά εξουσίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κι έχουν προειδοποιήσει για την απειλή που συνιστούν σκληροπυρηνικοί τζιχαντιστές ειδικά στη νοτιοανατολική Ασία, όπως αποδείχθηκε με τραγικό τρόπο χθες στη Σρι Λάνκα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.