ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μαζί με το Su-57 η Μόσχα αποκτάει και τα πρώτα Τ-14 Armata: Το άρμα μάχης που ανατρέπει τα πάντα στο πεδίο της μάχης

Μαζί με το Su-57 η Μόσχα αποκτάει και τα πρώτα Τ-14 Armata: Το άρμα μάχης που ανατρέπει τα πάντα στο πεδίο της μάχης

Mαζί με το Su-57 παραδίδεται και η πρώτη παρτίδα του υπερσύγχρονου ρωσικού άρματος μάχης Τ-14 Armata στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις

Tην ανακοίνωση την έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής εταιρείας Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ, ο οποίος δήλωσε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Dubai Air Show ότι «η πρώτη παρτίδα αρμάτων μάχης επόμενης γενιάς T-14 Armata θα παραδοθεί στα ρωσικά στρατεύματα περίπου στα τέλη του 2019 μέχρι και τις αρχές του 2020», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για άρματα μάχης που βρίσκονται σε στάδιο δοκιμών σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Ο ίδιος στη συνέχεια τόνισε πως επί του παρόντος βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι εγκαταστάσεις παραγωγής και κατασκευής, με αποτέλεσμα να είναι έτοιμη η «πειραματική παρτίδα» αρμάτων μάχης, που θα παραδοθεί στον ρωσικό Στρατό.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το άρμα μάχης T-14 Armata, βασίζεται στην τεθωρακισμένη πλατφόρμα «Armata», η οποία χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή και παραγωγή αρμάτων μάχης, οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και άλλου είδους τεθωρακισμένων οχημάτων.

Το άρμα μάχης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Μόσχα στις 9 Μαΐου του 2015, στο πλαίσιο της επετειακής στρατιωτικής παρέλασης για την λήξη του «Μεγάλου Πατριωτικού Αγώνα», όπου και κέρδισε τις εντυπώσεις λόγω του πλήρως ψηφιοποιημένου εξοπλισμού, του μη επανδρωμένου πυργίσκου και των συστημάτων ασφαλείας του πληρώματος.

Αρχικά θα κατασκευασθούν 250 άρματα του τύπου μέχρι το 2025 για να αντικατασταθούν τα Τ-80 της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (Ευρώπη) και εν συνεχεία άλλα 2250 άρματα μέχρι το 2035, προκειμένου να υπάρξει μία συμπαγής δύναμη 2.500 αρμάτων μάχης 4ης γενιάς στον ρωσικό Στρατό.

Το άρμα έχει προγραμματιστεί να περάσει από τρεις βασικές φάσεις αναβαθμίσεων οι οποίες θα ενσωματώνονται στα block παραγωγής: Το 2025 η πρώτη, το 2030 η δεύτερη και το 3035 η τρίτη, προκειμένου να είναι ικανό να κατανικήσει όλα τα σχέδια αρμάτων που θα έχουν εμφανιστεί παγκοσμίως μέχρι τότε.

Το άρμα βασίστηκε στο παλαιό σχέδιο του Koncept M110-2010 – Stranica 2, το οποίο δεν μπήκε ποτέ στην παραγωγή γιατί δεν είχε τον αυτοματισμό και τα ηλεκτροοπτικά συστήματα που απαιτούντο για να γίνει επιχειρησιακό.

Το άρμα μάχης Αrmata, θα διαθέτει ως κύριο όπλο ένα πυροβόλο με τηλεχειρισμό, ο πύργος δεν θα εμπεριέχει προσωπικό. Το προσωπικό θα βρίσκεται στο κύριο μέρος του άρματος μέσα σε ειδική προστατευόμενη «κάψουλα», και θα διαθέτει πλήρη ψηφιακό έλεγχο, της πλατφόρμας των οπλικών συστημάτων. Το νέο άρμα θα είναι σε θέση να «δεχθεί» όλα τα είδη των σύγχρονων αλλά και των μελλοντικών όπλων .

Το Armata αναπτύχθηκε και θα κατασκευάζεται από την εταιρεία Uralvagonzavod που κατασκευάζει τα BMP-3 και θα το κυρίως όχημα θα αποτελέσει την βάση για πολλές παραλλαγές που θα συμπεριλαμβάνουν κύριο άρμα μάχης, ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, Αυτοκινούμενο Πυροβόλο και Τεθωρακισμένο Όχημα Υποστήριξης.

Το Armata θα φέρει μια εντελώς νέου τύπου ενεργητική θωράκιση, ενώ το ξεχωριστό θωρακισμένο διαμέρισμα του πληρώματος θα είναι διαχωρισμένο και από την δεξαμενή καυσίμων, αλλά και από τα αποθέματα πυρομαχικών. Είναι το πρώτο ρωσικό άρμα με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Το 125 χλστ. πυροβόλο θα έχει την δυνατότητα να εκτοξεύει αντιαρματικούς πυραύλους βεληνεκούς περίπου 5 χλμ. Ο εκτοξευτής των αντιαρματικών πυραύλων θα είναι τοποθετημένος στην μια πλευρά του πυργίσκου, ενώ στην άλλη θα υπάρχει τηλεχειριζόμενος πυργίσκος με πολυβόλο των 12,7 χλστ.

Το κύριο άρμα μάχης θα είναι εφοδιασμένο με ένα εξ ολοκλήρου νέο σύστημα ελέγχου πυρός και διαχείρισης μάχης.

Είναι η πρώτη φορά που εγκαθίσταται σε άρμα μάχης ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μάχης που συντονίζει εξωτερικούς αισθητήρες, διαθέσιμα όπλα, διαθέσιμα πυρομαχικά, εκτίμηση κύριων απειλών και επιλογή του κατάλληλου όπλου και πυρομαχικού για να βληθούν οι απειλές, γέμιση του πυροβόλου. Και όλα αυτά πλήρως αυτοματοποιημένα.

Ο κινητήρας του άρματος θα είναι ένας υπερτροφοδοτούμενος πετρελαιοκινητήρας με απόδοση 1600 hp που θα προσδίδει στο άρμα ταχύτητα 70 χλμ/ώρα, με ακτίνα δράσης τα 550 χλμ. Το βάρος του κυρίου άρματος υπολογίζεται σε 50 περίπου τόνους το δε πλήρωμα θα αποτελείται από 2-3 άνδρες.

Με τριμελές πλήρωμα, αυτόματο πυροβόλο, τηλεκατευθυνόμενα πολυβόλα, νέα θωράκιση που στο εμπρόσθιο τμήμα θα φτάνει τα 1400 RHA, ενεργά αντίμετρα κατά αντιαρματικών πυραύλων, παθητικά αντίμετρα κατά ακτίνων λέηζερ, χαμηλό προφίλ μάχης, υψηλή ταχύτητα, δυνατότητα καταστροφής εχθρικών στόχων με το πυροβόλο από απόσταση 8.000 μέτρων και ενισχυμένο αντιναρκικό πάτωμα, το άρμα φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την κατασκευή όλων των μελλοντικών αρμάτων μάχης.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει να αναβαθμίζει παλαιότερα T-72 στην έκδοση T-72B3, και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί T-90 και T-80.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.