ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κοινή άσκηση Ελλάδος-Αιγύπτου δίπλα στα λιβυκά χωρικά ύδατα – Κάιρο: «Απειλείται η εθνική μας ασφάλεια»

Κοινή άσκηση Ελλάδος-Αιγύπτου δίπλα στα λιβυκά χωρικά ύδατα – Κάιρο: «Απειλείται η εθνική μας ασφάλεια»

(Αρχικό κείμενο 18:08) Η Αίγυπτος καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την έγκριση, από το τουρκικό Κοινοβούλιο, της πρότασης για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδιάζεται κοινή ναυτική άσκηση με την Ελλάδα δίπλα στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου το Κάϊρο δηλώνει ότι: «Η τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια εν γένει και ειδικότερα την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, η οποία απαιτεί τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας των αραβικών συμφερόντων».

Στην ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών που ήδη καταγράφουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται ότι «η Αίγυπτος τονίζει ότι η έγκριση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη θεωρείται καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη, ιδιαίτερα του ψηφίσματος 1970 (του 2011), το οποίο επιβάλλει απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη».

Το Κάιρο επισημαίνει ότι «τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν πρόσφατα μεταξύ της Τουρκίας και του Φαγέζ Αλ Σάρατζ της Λιβύης παραβίασαν τη συμφωνία του Skhirat του Δεκεμβρίου του 2015».

Το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η Αίγυπτος επαναβεβαιώνει την αραβική θέση που απορρίπτει οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη, μια θέση που υιοθετήθηκε και από το Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου κατά τη σύνοδό του στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την άποψη ότι η Τουρκία υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις που μεταφέρονται από τη Συρία στη Λιβύη, και για το λόγο αυτό, είναι αναγκαία η αποκατάσταση του εθνικού κράτους στη Λιβύη και των θεσμών στη χώρα.

Τέλος, η Αίγυπτος δηλώνει ότι οποιαδήποτε τουρκική ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.

Σύμφωνα τέλος με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, πραγματοποιεί αυτήν την ώρα συνάντηση με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Αιγύπτου για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις.

Επιπλέον το Ναυτικό Ελλάδας και Αιγύπτου πρόκειται να πραγματοποιήσουν κοινή στρατιωτική άσκηση κοντά στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες έως τώρα πληροφορίες.

Η άσκηση αυτή πραγματοποιείται μετά το «πράσινο φως» της Άγκυρας για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. Η παρουσία του ελληνικού και αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού στη συγκεκριμένη περιοχή επιχειρέι να στείλει μήνυμα στην Τουρκία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1212793284772454400?s=20

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.