ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Τουρκία σε Συρία: «Έχετε 14 μέρες προθεσμία να φύγετε από την Ιντλίμπ»!

Τουρκία σε Συρία: «Έχετε 14 μέρες προθεσμία να φύγετε από την Ιντλίμπ»!

Εκτός λογικών ορίων κινείται η Τουρκία, η οποία κάλεσε σήμερα – δια στόματος Φουάτ Οκτάι τηn Συρία να αποχωρήσει από περιοχή του ίδιου της του κράτους!

Συγκεκριμένα, με μεγάλη δόση μεγαλομανίας η Άγκυρα έδωσε προθεσμία στον συριακό κυβερνητικό Στρατό να αποχωρήσει από την Ιντλίμπ έως το τέλος Φεβρουαρίου, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στη βόρεια Συρία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «NTV», ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, προειδοποίησε με τουρκική στρατιωτική δράση, προκειμένου ο συριακός Στρατός να αποχωρήσει από το Ιντλίμπ.

«Εάν ο συριακός στρατός δεν αποχωρήσει από την επαρχία έως τα τέλη Φεβρουαρίου, θα χρησιμοποιήσουμε τον στρατό» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, προτού προσθέσει το εξής:

«Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να ξέρει αυτό: Εάν οι επιθέσεις στα στρατεύματά μας συνεχιστούν, η Τουρκία δεν θα διαστάσει να απαντήσει. Αυτό το μήνυμα έχει μεταφερθεί και στη Ρωσία».

Υποστήριξε δε, ότι η Τουρκία έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες με τη Μόσχα και την Τεχεράνη για την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Ιντλίμπ.

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται λίγες ημέρες, μετά τις βολές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για τη μη τήρηση των βασικών δεσμεύσεων της Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος επέμεινε, για ακόμα μία φορά, στην πολιτική των απειλών, διαμηνύοντας πως δεν θα ησυχάσει εάν δεν καθαρίσει από τις τρομοκρατικές οργανώσεις τη Συρία.

«Η κατάσταση στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, δεν θα επιλυθεί έως ότου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αποσυρθούν πέραν των συνόρων που η Τουρκία και η Ρωσία όρισαν στη συμφωνία του 2018», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Η λύση στην Ιντλίμπ είναι το (συριακό) καθεστώς να αποσυρθεί στα σύνορα των συμφωνιών. Ειδάλλως, θα το αντιμετωπίσουμε αυτό πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου» επισήμανε ο Ερντογάν.

«Θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό με τη στήριξη των φίλων μας. Εάν χρειαστεί να το κάνουμε με τον δύσκολο τρόπο, είμαστε, επίσης, έτοιμοι», υπογράμμισε.

«Μέχρι να καθαρίσουμε τη Συρία από τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τη βαναυσότητα του (συριακού) καθεστώτος, δεν θα ησυχάσουμε», διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, η Μόσχα χαρακτήρισε την Άγκυρα ως «νούμερα 1» υπαίτιο για την ανάφλεξη της έντασης, ενώ κατήγγειλε την άφιξη πρόσθετου οπλισμού και πυρομαχικών στην περιοχή μέσω των συρο-τουρκικών συνόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποιούν, τις τελευταίες εβδομάδες, αντιτρομοκρατική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ, τον τελευταίο μεγάλο θύλακα τρομοκρατών, εξτρεμιστών και τζιχαντιστών στα εδάφη της Συρίας.

Η Τουρκία, ωστόσο, έχει αντιταχθεί στην επιχείρηση αυτή, κάνοντας λόγο για παραβίαση της συμφωνίας για εκεχειρία.

Από την πλευρά της, η Δαμασκός έχει υποστηρίξει ότι η συμφωνία που επικαλείται η Άγκυρα, δεν αφορά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, ενώ έχει υπεραμυνθεί του δικαιώματος να διεξαγάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στα εδάφη της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Μόσχα έχει αναφανδόν ταχθεί υπέρ του δικαιώματος της Συρίας στη «μάχη» για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων εντός συριακής επικράτειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.