ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η ρωσική βόμβα που είναι 4 φορές ισχυρότερη από την «μητέρα όλων των βομβών» (βίντεο)

Η ρωσική βόμβα που είναι 4 φορές ισχυρότερη από την «μητέρα όλων των βομβών» (βίντεο)

Οι Η.Π.Α μπορεί να υπερηφανεύονται για την «μητέρα όλων των βομβών» (ΜΟΑΒ), αλλά και η θερμοβαρική βόμβα που έχει κατασκευάσει η Ρωσία είναι ένα τρομακτικής ισχύος όπλο.

Πρόκειται για την Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power (ATBIP) την αποκαλούμενη «Father of All Bombs», (FOAB).

Η ρωσική βόμβα αν και 30% ελαφρύτερη, θεωρείται τέσσερις φορές ισχυρότερη από την αμερικανική GBU-43/B.

Η βόμβα που είχε δοκιμαστεί για πρώτη φορά την 11η Σεπτεμβρίου του 2007 έχει βάρος 7,1 τόνων και ισχύ ισοδύναμη με 44 τόνους ΤΝΤ. Ενεργοποιείται με πυροδότηση στον αέρα ενώ η καταστροφή προκαλείται από το υπερηχητικό κύμα και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η ακτίνα του ωστικού κύματος της FOAB είναι 300 μέτρα, το διπλάσιο από της MOAB και παράγει διπλάσια θερμοκρασία.

Οι θερμοβαρικές βόμβες είναι το πιο ισχυρό όπλο μετά τις πυρηνικές βόμβες. Είναι τέτοιο το μέγεθος της πίεσης και της θερμότητας που εκλύεται κατά την έκρηξη, που πολλοί επιστήμονες την ονομάζουν «μικρή ατομική βόμβα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε αυτού του τύπου βόμβες η έκρηξη πραγματοποιείται σε δύο στάδια. Αρχικά, με μία μικρή έκρηξη απελευθερώνεται εύφλεκτο υλικό σε υγρή μορφή ή σε σκόνη και στη συνέχεια πυροδοτείται δεύτερη έκρηξη. Στη σύγχρονη μορφή της ωστόσο, όπως παρουσιάστηκε από το ρωσικό στρατό, απαιτείται μόνο μία έκρηξη για την απελευθέρωση και την ανάφλεξη του υλικού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.