Οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι το γαλλικό Ναυτικό ήταν έτοιμο να ανοίξει πυρ κατά τουρκικής φρεγάτας

Οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι το γαλλικό Ναυτικό ήταν έτοιμο να ανοίξει πυρ κατά τουρκικής φρεγάτας

Ένα βήμα πριν υπάρξει πολεμικό επεισόδιο μεταξύ γαλλικού και τουρκικού ναυτικού στη Μεσόγειο φαίνεται ότι έφτασαν οι δύο πλευρές, όπως αποκάλυψε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

«Στο ναυτικό επεισόδιο στη Λιβύη φτάσαμε στο παρά ένα από ένα πολεμικό επεισόδιο με αληθινά πυρά μεταξύ γαλλικού και τουρκικού ναυτικού στη Μεσόγειο», φέρεται ότι είπε οργισμένος ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα όσα μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ.

Ο Μακρόν κάλεσε μάλιστα την καγκελάριο να πάρει καθαρή θέση κατά της Τουρκίας και για το παράνομο μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ.

Η Γαλλία τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιεί κάθε βήμα για να καταγγείλει την Τουρκία, με αφορμή το επεισόδιο που σημειώθηκε σε φορτηγό πλοίο που θεωρείται ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι καταγγελίες της Γαλλίας, ότι γαλλική φρεγάτα που προσπαθούσε να προσδιορίσει την ταυτότητα του πλοίου αποτέλεσε αντικείμενο «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων, βρίσκεται υπό έρευνα.

Το ζήτημα έθεσε η Γαλλία δια της υπουργού των Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί, σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ σε μια περίοδο που οι δύο σύμμαχοι ανταλλάσσουν βέλη για την κρίση στη Λιβύη.

Η Παρλί ανέφερε ότι στις 10 Ιουνίου τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα Courbet στην ανατολική Μεσόγειο. Η φρεγάτα, όντως σε αποστολή του ΝΑΤΟ, προσπαθούσε να δει εάν το τουρκικό Cirkin μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη, απενεργοποιώντας τον αναμεταδότη του και χωρίς να αναφέρει τον τελικό προορισμό. Σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά, οι Τούρκοι ναυτικοί φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στάθηκαν φέροντας ελαφρά όπλα.

Η Γαλλία κατηγορεί την Τουρκία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων. Από την πλευρά της, η Άγκυρα αρνείται τις κατηγορίες, αλλά και ότι το συμβάν συνέβη όπως υποστηρίζει η Γαλλία.

Νέες αποκαλύψεις από την Bild για την Τουρκία

Την ίδια ώρα, η Bild αύριο αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία μεταφέρει όπλα στη Λιβύη.

Στο αναλυτικό ρεπορτάζ, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η μεταφορά γίνεται μέσω πλοίων της εταιρείας «African Mediterranean Lines» με έδρα το Λίβανο, και που ανήκει στη Χεζμπολάχ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εταιρεία διαθέτει 8 φορτηγά πλοία και δύο κρουαζιερόπλοια. Ένα από τα πλοία φέρεται ότι μετέφερε το 2017 300 τεθωρακισμένα τζιπ από την Τουρκία στη Λιβύη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.