CSTO Vs NATO: Υπάρχει κίνδυνος παγκόσμιας ανάφλεξης από την σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαιτζάν;

CSTO Vs NATO: Υπάρχει κίνδυνος παγκόσμιας ανάφλεξης από την σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαιτζάν;

Η Αρμενία είναι μέλος του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) ο οποίος απαρτίζεται από την Ρωσία και 5 ακόμη κράτη: Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν.

Η συνθήκη με το άρθρο 4 προβλέπει ότι: «Εάν ένα κράτος μέλος του CSTO γίνει στόχος επίθεσης από ένα άλλο οποιοδήποτε κράτος τότε η επίθεση θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων των άλλων».

Το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας προβλέπει το ίδιο: Επίθεση κατά συμμαχικού κράτους ισοδυναμεί με επίθεση κατά όλων των Συμμάχων.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η Αρμενία μέλος του CSTO.

Εάν Τουρκία και Αρμενία εμπλακούν για κάποιο λόγο σε εχθρπραξίες μεταξύ τους,τότε και οι δύο χώρες μπορούν να ζητήσουν την ενεργοποίηση των άρθρων 4 και 5 αντίστοιχα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακραίο σενάριο; Στους καιρούς που ζούμε μπορεί και όχι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.