ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Βρετανία: Δεν εκδίδει τον ιδρυτή των Wikileaks Τζ.Ασάνζ στις ΗΠΑ

Βρετανία: Δεν εκδίδει τον ιδρυτή των Wikileaks Τζ.Ασάνζ στις ΗΠΑ

Βρετανός δικαστής απέρριψε πριν από λίγο το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών να εκδώσουν τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, για να αντιμετωπίσει κατηγορίες κατασκοπείας, λέγοντας ότι είναι πιθανό να αυτοκτονήσει εάν κρατηθεί υπό τις σκληρές συνθήκες των φυλακών στις ΗΠΑ.

Η δικαστής Vanessa Baraitser απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο Assange διώκεται για πολιτικούς λόγους ή ότι δεν θα λάβει δίκαιη δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά είπε ότι η επισφαλής ψυχική του υγεία πιθανότατα θα επιδεινωθεί περαιτέρω υπό τις συνθήκες «σχεδόν ολικής απομόνωσης» που θα αντιμετώπιζε στις φυλακές των ΗΠΑ.

«Θεωρώ ότι η ψυχική κατάσταση του κ. Assange είναι τέτοια που θα ήταν καταπιεστικό να τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωσε ο δικαστής.

Είπε ότι ο Ασάνζ ήταν «ένας καταθλιπτικός και μερικές φορές απελπισμένος άνθρωπος» που είχε την «διάνοια και αποφασιστικότητα» να παρακάμψει τυχόν μέτρα πρόληψης αυτοκτονίας θα λάμβαναν οι αμερικανικές αρχές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε ότι θα κάνει έφεση. Οι δικηγόροι του Assange σκοπεύουν να ζητήσουν την απελευθέρωσή του από φυλακή στο Λονδίνο, όπου κρατείται για περισσότερο από ενάμισι χρόνο.

Ο Assange, ο οποίος κάθισε στο Κεντρικό Ποινικό Δικαστήριο του Λονδίνου για την απόφαση, σκούπισε το φρύδι του καθώς ανακοινώθηκε η απόφαση. Η σύντροφός του Στέλλα Μόρις, με την οποία έχει δύο νεαρούς γιους, έκλαψε.

Ο Αμερικανός δικηγόρος του Assange, Barry Pollack, δήλωσε ότι η νομική ομάδα «ικανοποιήθηκε πάρα πολύ από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αρνηθεί την έκδοση».

«Η προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να διώξει τον Τζούλιαν Ασάνζ και να επιδιώξει την έκδοσή του ήταν λανθασμένη από την αρχή», είπε. «Ελπίζουμε ότι μετά την εξέταση της απόφασης του δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποφασίσουν να μην συνεχίσουν την υπόθεση».

Η απόφαση σηματοδοτεί μια δραματική στιγμή στις μακροχρόνιες νομικές μάχες του Assange στη Βρετανία – αν και πιθανότατα δεν είναι το τελευταίο κεφάλαιο της.

Πάντως με αυτή την απόφαση ο Ντόναλντ Τραμπ βγαίνει από μία δύσκολη θέση καθώς η υπόθεση Ασάνζ έχει διχάσει τους υποστηρικτές του με τους πιο «σκληροπυρηνικούς» συντηρητικούς να θέλουν την καταδίκη του και τους πιο ελευθεριακούς την απελευθέρωσή του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.