Σαουδική Αραβία: Οι Χούθι έριξαν πύραυλο στις εγκαταστάσεις της ARAMCO

Σαουδική Αραβία: Οι Χούθι έριξαν πύραυλο στις εγκαταστάσεις της ARAMCO

Πύραυλο ο οποίος έπληξε εγκατάσταση της Saudi ARAMCO στην Τζέντα, στις ακτές της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα, εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, σύμφωνα με όσα είπε εκπρόσωπος τους.

Η εταιρεία, οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας — πάνω από 1.000 χλμ. από την Τζέντα — δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters της ζήτησε σχόλιο.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής συμμαχίας υπό το Ριάντ επίσης δεν απάντησε όταν το πρακτορείο του ζήτησε να σχολιάσει την πληροφορία.

Ο Γιαχία Σάρια, εκπρόσωπος των Χούθι, έγραψε στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι η επίθεση έγινε τα ξημερώματα με πύραυλο και ότι ο στόχος του χτυπήθηκε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Μεταφόρτωσε επίσης εικόνα με τις συντεταγμένες εγκατάστασης διανομής καυσίμων στην εσωτερική αγορά στην Τζέντα, που είχαν πλήξει οι Χούθι με πύραυλο τον Νοέμβριο του 2020. Η ARAMCO είχε αναφέρει τότε ότι χτυπήθηκε δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμου χωρίς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα στον εφοδιασμό.

Το κίνημα των σιιτών ανταρτών, που ελέγχει σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, έχει πλήξει σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και στο παρελθόν. Τον Νοέμβριο, το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας ανέφερε ότι ξέσπασε πυρκαγιά περιορισμένης έκτασης κοντά σε πλατφόρμα στη θάλασσα, μέρος των εγκαταστάσεων στην πόλη Τζάζαν, έπειτα από επίθεση με πλεούμενα φορτωμένα εκρηκτικά στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας.

Οι Χούθι έχουν κλιμακώσει τελευταία τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία με βαλλιστικούς πυραύλους και UAVs, κυρίως εναντίον στόχων στο νότιο τμήμα του βασιλείου. Η συμμαχία υπό το Ριάντ διαβεβαιώνει ότι οι περισσότερες επιθέσεις αναχαιτίζονται.

Νωρίτερα σήμερα, η συμμαχία ανέφερε ότι κατέστρεψε οπλισμένο UAV που πετούσε προς την πόλη Χάμις Μουσάιτ. Ο εκπρόσωπος των Χούθι ανέφερε ότι η επίθεση στη Χάμις Μουσάιτ είχε στόχο στρατιωτική εγκατάσταση.

Η συμμαχία επενέβη στην Υεμένη στα τέλη του Μαρτίου του 2015, για να ανακόψει την προέλαση των Χούθι, που είχαν τότε εκδιώξει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης από την πρωτεύουσα Σανάα.

Η σύρραξη θεωρείται από αρκετούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής πόλεμος δι’ ενδιαμέσων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Οι Χούθι όμως αρνούνται πως είναι πιόνια της Τεχεράνης, επιμένουν ότι πολεμούν εναντίον ενός διεφθαρμένου καθεστώτος και των εισβολέων που το υποστηρίζουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πόλεμος στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου την έχει βυθίσει σε αυτήν που τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτηρίζουν τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, όπως υπολογίζουν διεθνείς ΜΚΟ, χωρίς να λογαριάζονται οι εκατομμύρια εκτοπισμένοι, οι 16 εκατ. άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας και οι δεκάδες χιλιάδες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο να λιμοκτονήσουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.