Εντοπίστηκε μαζικός τάφος 215 παιδιών σε σχολείο ιθαγενών στον Καναδά (βίντεο)

Εντοπίστηκε μαζικός τάφος 215 παιδιών σε σχολείο ιθαγενών στον Καναδά (βίντεο)

Σε ένα κτίριο στον Καναδά το οποίο λειτουργούσε στις αρχές του 20ου αιώνα ως σχολείο για την «ενσωμάτωση των ιθαγενών», βρέθηκε μαζικός τάφος με τα πτώματα 215 παιδιών, ορισμένα από τα οποία υπολογίζεται ότι ήταν μόλις 3 ετών.

«Ο Καναδάς θρηνεί», «Σοκαρισμένη η κοινωνία» είναι μερικοί από τους τίτλους που έχουν επιλέξει τα καναδικά μέσα για να μεταφέρουν την είδηση ενός μακάβριου ευρήματος, το οποίο όπως και σχολίασε και ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έρχεται να θυμίσει ένα «επαίσχυντο» κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας.

Το Kamloops Indian Residential School είχε ανοίξει από την διοίκηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το 1890 και έφτασε να έχει 500 μαθητές το 1950. Η κεντρική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχό του το 1969 και το σχολείο έκλεισε οριστικά το 1978.

Η ανακάλυψη του τάφου ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης Tk’emlups te Secwepemc First Nation, ο οποίος θύμισε ότι τόσο τον 19ο όσο και τον 20ο αιώνα παιδιά ιθαγενών εξαναγκάζονταν σε μία διαδικασία υποχρεωματικής ενσωμάτωσης όντας εσώκλειστα σε τέτοια σχολεία.

Η αντίδραση του Τζάστιν Τριντό

«Φρικτό κεφάλαιο στην καναδική ιστορία. Τα νέα αυτά σπαράζουν την καρδιά μου – είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση αυτού του σκοτεινού και επαίσχυντου κεφαλαίου της ιστορίας της χώρας μας. Σκέφτομαι όλους όσοι επηρεάζονται από αυτά τα θλιβερά νέα. Είμαστε εδώ για εσάς», έγραψε στο Twitter o Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.