ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Συναγερμός στην Αιθιοπία: Οι δυνάμεις του Τιγκράι κατέλαβαν την πόλη Σίρε

Συναγερμός στην Αιθιοπία: Οι δυνάμεις του Τιγκράι κατέλαβαν την πόλη Σίρε

Οι δυνάμεις του Απελευθερωτικού Μετώπου του Λαού του Τιγκράι (TPLF) μπήκαν σήμερα στην πόλη Σίρε, στη βόρεια Αιθιοπία, όπως ανέφεραν δύο αυτόπτες μάρτυρες, ισχυροποιώντας τη θέση τους στην περιοχή αυτή, την ώρα που ο αιθιοπικός στρατός και οι σύμμαχοί του υποχωρούν.

«Όλοι τους καλωσορίζουν και γιορτάζουν. Τώρα υπάρχουν πολλοί (σ.σ. μαχητές του TPLF) και οι περισσότεροι είναι ένστολοι», είπε ένας κάτοικος στο πρακτορείο Reuters. Οι δύο αυτόπτες μάρτυρες ζήτησαν να μην κατονομαστούν, φοβούμενοι τυχόν αντίποινα. Η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας και ο εκπρόσωπος του στρατού δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο για την εξέλιξη αυτήν.

Nωρίτερα σήμερα, οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησαν να συγκληθεί δημόσια κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, όπου οι δυνάμεις των ανταρτών επέστρεψαν στην πρωτεύουσα Μεκέλε, κατά διπλωματικές πηγές.

Αφότου ξέσπασε η σύρραξη στην επαρχία τον Νοέμβριο του 2020, δεν κατορθώθηκε ποτέ να διεξαχθεί δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ για την Τιγκράι, καθώς αφρικανικές χώρες, η Κίνα, η Ρωσία και άλλα κράτη μέλη κρίνουν ότι η κρίση αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Αιθιοπίας.

Χθες αντάρτες του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF) επέστρεψαν στη Μεκέλε, την πρωτεύουσα από όπου είχαν εκδιωχθεί, και κατέλαβαν πολλές θέσεις, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Αντίς Αμπέμπα ανακοίνωνε – καταλαμβάνοντας εξαπίνης πολλούς – πως κηρύσσει εκεχειρία στη βόρεια εμπόλεμη περιοχή ως το τέλος της περιόδου «της συγκομιδής», ώστε να επιτρέψει «στους αγρότες» να προχωρήσουν στις σοδειές τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η περίοδος της συγκομιδής διαρκεί συνήθως ως τον Σεπτέμβριο. Κατά πληροφορίες, στελέχη της κεντρικής κυβέρνηση έφυγαν εσπευσμένα από τη Μεκέλε .Ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, συνομίλησε με τον Αιθίοπα πρωθυπουργό Άμπι Άχμεντ και κατόπιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύρραξη θα τερματιστεί, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην Τιγκράι εξαιρετικά ανησυχητική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.