ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αίγυπτος: Σε θάνατο καταδικάστηκαν οκτώ ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων για βίαια επεισόδια το 2013

Όλοι τους είχαν ήδη καταδικαστεί, κάποιοι σε θάνατο, για άλλες υποθέσεις τα τελευταία χρόνια

Αίγυπτος: Σε θάνατο καταδικάστηκαν οκτώ ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων για βίαια επεισόδια το 2013

Σε θάνατο καταδικάστηκαν οκτώ ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ηγέτη, για βίαια επεισόδια το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι από τον τότε επικεφαλής του στρατού και νυν πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Το ανώτατο έκτακτο δικαστήριο κρατικής ασφαλείας επέβαλε την εσχάτη των ποινών στον 80χρονο Μοχάμεντ Μπαντί, καθώς και αρκετές άλλες μορφές του κινήματος του Μοχάμεντ Μόρσι, δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου που κυβέρνησε για μικρό χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένων των Μαχμούντ Ιζάτ, Μοχάμεντ Ελ Μπελτάγκι και Σαφουάτ Χεγκάζι.

Όλοι τους είχαν ήδη καταδικαστεί, κάποιοι σε θάνατο, για άλλες υποθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Το δικαστήριο καταδίκασε χθες άλλους 37 κατηγορούμενους στην υπόθεση «των βίαιων επεισοδίων στην οδό Αλ Νασρ» να εκτίσουν ισόβια κάθειρξη και ακόμη 13 να εκτίσουν ποινές κάθειρξης 10 ως 15 ετών κάθειρξης, διευκρίνισε η κρατική εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Το 2022, η Αίγυπτος κατατασσόταν τέταρτη στον κόσμο ως προς τον αριθμό των εκτελέσεων, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Την ίδια χρονιά, οι δικαστές επέβαλαν τη θανατική σε 538 κατηγορούμενους. Επρόκειτο για τον πιο υψηλό γνωστό αριθμό τέτοιων ποινών στην υφήλιο.

Αφότου κατέλαβε την εξουσία, ο αλ Σίσι διεξάγει εκστρατεία σκληρής καταστολής εναντίον της αντιπολίτευσης, επικεντρωμένη κυρίως στους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Χιλιάδες και μέλη και υποστηρικτές της αδελφότητας έχουν φυλακιστεί.

Η αδελφότητα, που ιδρύθηκε το 1928 στην Αίγυπτο, πλέον απαγορευμένη, με μέλη της πάντως να συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους πολύ πέραν των συνόρων, ήταν για καιρό το κυριότερο κίνημα της αντιπολίτευσης, παρά την καταστολή της, κι έφθασε να κερδίσει τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη χώρα, εν μέσω της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, το 2011.

Τη 13η Αυγούστου 2013, έναν μήνα μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι, εκατοντάδες υποστηρικτές του σκοτώθηκαν σε επιχείρηση για τη διάλυση καθιστικών διαμαρτυριών στο Κάιρο, με την αστυνομία να τους κατηγορεί πως ήταν οπλισμένοι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έκτοτε χιλιάδες μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων καταδικάστηκαν σε ποινές από μερικά χρόνια φυλάκισης ως και σε θάνατο, άλλοι εξορίστηκαν, ενώ ηγέτες τους, όπως ο πρώην πρόεδρος Μόρσι, πέθαναν στη φυλακή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.