ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μήνυμα από Πεκίνο: Σι Τζινπίνγκ και Μακρόν δεσμεύτηκαν να αποτρέψουν μια πυρηνική σύρραξη

Δεν καταδικάζεται η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία

Μήνυμα από Πεκίνο: Σι Τζινπίνγκ και Μακρόν δεσμεύτηκαν να αποτρέψουν μια πυρηνική σύρραξη

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε σήμερα να «υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για την επιστροφή της ειρήνης στην Ουκρανία», σύμφωνα με την κοινή δήλωση που εκδόθηκε στο τέλος της επίσκεψης στην Κίνα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο χώρες «αντιτίθενται στις ένοπλες επιθέσεις εναντίον των πυρηνικών σταθμών και των άλλων πυρηνικών εγκαταστάσεων μη στρατιωτικού χαρακτήρα και υποστηρίζουν τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για την εγγύηση της ασφάλειας του σταθμού της Ζαπορίζια».

Στην κοινή δήλωση δεν αναφέρεται η Ρωσία και δεν ζητείται η αποχώρηση από την Ουκρανία των ρωσικών στρατευμάτων.

Επίσης δεν υπάρχει κάποια μορφής «καταδίκης» της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, κάτι που αναμένεται να κάνει έξαλλο τον Β.Ζελένσκι.

Η κοινή δήλωση αναφέρει «τη σημασία όλες οι (εμπλεκόμενες) πλευρές στη σύγκρουση να σέβονται επακριβώς» τον ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο.

Την Πέμπτη στο Πεκίνο, ο Μακρόν είχε προτρέψει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να «φέρει τη Ρωσία στα λογικά της» έναντι της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που ολοκληρώθηκε με εκκλήσεις για ειρηνευτικές διαβουλεύσεις.

Στη γαλλική πλευρά, διαβεβαιώνουν ότι ο Σι Τζινπίνγκ δηλώνει πρόθυμος να τηλεφωνήσει για πρώτη φορά μετά την έναρξη της σύγκρουσης στον Ουκρανό ομόλογό του, παρότι διευκρίνισε ότι θα το κάνει την ώρα που ο ίδιος θα αποφασίσει.

Μια πρωτοβουλία που δεν εμφανίζεται στα κινεζικά πρακτικά ούτε στην κοινή δήλωση.

Η Κίνα δημοσίευσε τον Φεβρουάριο έγγραφο 12 σημείων παρουσιάζοντας τη θέση της για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η πρωτοβουλία, η οποία μερικές φορές θεωρείται ειρηνευτικό σχέδιο, ενθαρρύνει κυρίως τη Μόσχα και το Κίεβο να πραγματοποιήσουν διαπραγματεύσεις.

Το Πεκίνο δεν είχε αναγνωρίσει τον Σεπτέμβριο τη μονομερή ένταξη των τεσσάρων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε το 2014 την προσάρτηση της Κριμαίας.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι ο πρόεδρος Σι δήλωσε ότι η πολιτική διευθέτηση είναι η μόνη «σωστή» διέξοδος από την κρίση στην Ουκρανία.

Όλες οι πλευρές θα πρέπει να συναντηθούν στα μισά του δρόμου για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια πολιτική διευθέτηση, είπε ο Σι στον Γάλλο πρόεδρο κατά τη διάρκεια δείπνου σήμερα στην κινεζική πόλη Γκουανγκτζόου, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

Η Κίνα και η Γαλλία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, του πυρηνικού αφοπλισμού και την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αναφέρεται επίσης στην κοινή δήλωση που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οι δύο χώρες υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία βάσει του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ και αντιτίθενται στις ένοπλες επιθέσεις σε εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, μετέδωσε το Xinhua.

Η Κίνα και η Γαλλία επιθυμούν να συνεργαστούν για την επίλυση των οικονομικών δυσκολιών των αναπτυσσόμενων οικονομιών και των αναδυόμενων αγορών, αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Και οι δύο χώρες τόνισαν την υποστήριξή τους σε ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες του οποίου πυρήνας είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, σύμφωνα με την κοινή δήλωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.