ΚΛΕΙΣΙΜΟ
To «κοτόπουλο» της Eurovision πιο πολύ άντρας είναι από κάτι προσκυνημένους

Επίσημη ανακοίνωση από το Ιράν: «Καταλάβαμε το πλοίο γιατί ανήκει σε ισραηλινά συμφέροντα»

Ανήκει εν μέρει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Εγιάλ Οφέρ

Επίσημη ανακοίνωση από το Ιράν: «Καταλάβαμε το πλοίο γιατί ανήκει σε ισραηλινά συμφέροντα»

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για ενδεχόμενη αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ μετά τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Συρία, ενώ δυνάμεις της Τεχεράνης προχώρησαν στην κατάληψη ενός πλοίου κοντά στο Στενό του Ορμούζ.

Όπως ανακοίνωσε η ιταλο-ελβετική ναυτιλιακή εταιρία MSC, στο πλοίο που κατέλαβε το Ιράν επιβαίνουν 25 μέλη πληρώματος.

«Με λύπη επιβεβαιώνουμε ότι το MSC Aries, ιδιοκτησίας της Gortal Shipping Inc, η οποία είναι θυγατρική της Zodiac Maritime, και ναυλώθηκε από την MSC, κατελήφθη από τις ιρανικές αρχές (που επιβιβάστηκαν) με ελικόπτερο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Mediterranean Shipping Company (MSC), που έχει την έδρα της στη Γενεύη.

Η MSC είναι ο διαχειριστής και ο εμπορικός φορέας εκμετάλλευσης πλοίου που κατελήφθη σήμερα από τις ιρανικές αρχές, ανακοίνωσε η διεθνής ναυτιλιακή εταιρία Zodiac Maritime. «Η MSC είναι υπεύθυνη για όλες τις δραστηριότητες του πλοίου, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών φορτίου και συντήρησης».

Η Zodiac ανήκει εν μέρει στον ισραηλινό επιχειρηματία Εγιάλ Οφέρ.

Νωρίτερα, οι εταιρίες ναυτιλιακής ασφάλειας Maritime Trade Operations και Ambrey είχαν αναφέρει ότι πλοίο κατελήφθη και κατασχέθηκε στο Στενό του Ορμούζ μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράν.

Το περιστατικό αυτό λαμβάνει χώρα εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων από την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Το Ιράν έχει απειλήσει με αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές που φέρεται να έκανε το Ισραήλ στο προξενείο του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου στις οποίες σκοτώθηκαν επτά αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, ανάμεσά τους δύο ανώτεροι διοικητές.

«Καταλάβαμε το πλοίο γιατί ήταν συνδεδεμένο με το Ισραήλ»

Λίγες ώρες μετά το επεισόδιο, το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν το πλοίο «MSC Aries» γιατί «συνδέεται με το Ισραήλ».

Όπως είπαν οι Φρουροί της Επανάστασης, το πλοίο μεταφέρθηκε στα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τα αντίποινα του Ιράν

Το Ισραήλ προετοιμάστηκε, την Παρασκευή (12/04), για μια επίθεση από το Ιράν ή τους πληρεξουσίους του, καθώς αυξήθηκαν οι προειδοποιήσεις για αντίποινα μετά τη δολοφονία, την περασμένη εβδομάδα, ενός ανώτερου αξιωματικού στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό.

Χώρες όπως η Ινδία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Ρωσία προειδοποίησαν τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στην περιοχή, η οποία βρίσκεται ήδη σε ένταση λόγω του πολέμου στη Γάζα, που διανύει τον έβδομο μήνα του. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η απειλή από το Ιράν είναι πραγματική και βιώσιμη. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν έχει εκδώσει νέες οδηγίες προς τους πολίτες, αλλά ζήτησε από τον κόσμο να παραμείνει σε επαγρύπνηση.

«Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, ο στρατός διεξήγαγε μια αξιολόγηση της κατάστασης και ενέκρινε σχέδια για μια σειρά από σενάρια μετά από αναφορές και δηλώσεις για μια ιρανική επίθεση», δήλωσε ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, Ντανιέλ Χαγκάρι, σε τηλεοπτική δήλωσή του, σύμφωνα με το Reuters.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δεν σχολίασε τις αναφορές ότι ορισμένες ισραηλινές διπλωματικές αποστολές εκκενώθηκαν εν μέρει και η ασφάλεια ενισχύθηκε.

«Η εκδίκηση θα έρθει», έγραψε η μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα του Ισραήλ, η «Yedioth Ahronoth». Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για την αεροπορική επιδρομή την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν ο ταξίαρχος Μοχάμαντ Ρεζά Ζαχέντι, ανώτερος διοικητής της υπερπόντιας δύναμης Quds του Σώματος Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, και έξι άλλοι αξιωματικοί, καθώς συμμετείχαν σε συνάντηση στο συγκρότημα της πρεσβείας της Δαμασκού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρ’ όλα αυτά, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί» για μια επιχείρηση που, όπως είπε, ισοδυναμούσε με επίθεση σε ιρανικό έδαφος. «Θα είναι πολύ δύσκολο για το Ιράν να μην προβεί σε αντίποινα», δήλωσε ο Ραζ Ζιμτ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, και τόνισε: «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το Ιράν δεν θέλει να εμπλακεί σε μια πλήρους κλίμακας, άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση εναντίον του Ισραήλ, και σίγουρα όχι με τις ΗΠΑ, αλλά πρέπει να κάνει κάτι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.