ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Έρευνα CNN: «Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να συρθούν σε πόλεμο στη Μέση Ανατολή»

Οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές

Έρευνα CNN: «Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να συρθούν σε πόλεμο στη Μέση Ανατολή»

Τον κίνδυνο να συρθούν οι ΗΠΑ σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή υπογραμμίζει η νέα έρευνα του CNN καθώς αυξάνονται τα προειδοποιητικά σημάδια στην ευρύτερη περιοχή για μια κλιμάκωση της σύρραξης μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Όπως τονίζει στην έρευνα του ο έμπειρος πολεμικός ανταποκριτής του αμερικανικού δικτύου, Μπεν Γουίντεμαν, οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές: Πολεμικό σκάφος των ΗΠΑ αναχαίτισε πυραύλους που εκτόξευσαν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν σιϊτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, ενώ αμερικανικές βάσεις δέχθηκαν επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ.

Η ανάπτυξη ισχυρής ναυτικής δύναμης των ΗΠΑ με δύο αεροπλανοφόρα στην ανατολική Μεσόγειο και περί τους 2.000 πεζοναύτες σε στάση αναμονής, ώστε να αποθαρρυνθούν το Ιράν και οι σύμμαχοί του σε Λίβανο και Συρία να ανοίξουν νέα μέτωπα στο Ισραήλ, η αποστολή όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ και οι επισκέψεις του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ – όπου εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Ουάσιγκτον καλώντας παράλληλα την ηγεσία της χώρας να μην τυφλωθεί από την οργή – αλλά και η επτάωρη συνάντηση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν με το υπουργικό πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ δείχνουν ότι «οι ΗΠΑ κλίνουν περισσότερο προς την πολύ πραγματική πιθανότητα άμεσης εμπλοκής τους σε έναν περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή», σημειώνει ο δημοσιογράφος του CNN.

Κι όπως αναφέρει, σε αντίθεση με τον πόλεμο του 1991 για την εκδίωξη των δυνάμεων του Σαντάμ Χουσεϊν από το Κουβέιτ ή την εισβολή το 2003 στο Ιράκ, όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν καθορίσει μετά από μήνες προσεκτικού σχεδιασμού και προετοιμασίας το χρόνο, τον τόπο και την κλίμακα των επιθέσεών τους, τώρα η Ουάσιγκτον πασχίζει να ανταποκριθεί σε εξελίξεις που σε μεγάλο βαθμό δεν ελέγχει, ενώ γίνονται ολοφάνερα τα τρωτά σημεία της εκτεταμένης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Οι επικίνδυνοι αντίπαλοι των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Δυνάμεις των ΗΠΑ σταθμεύουν στη Συρία, όπου δρουν επίσης ο στρατός του Άσαντ και δυνάμεις της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράν, της Χεζμπολάχ, κουρδικές πολιτοφυλακές και αντικαθεστωτικές ομάδες καθώς και θύλακοι του ISIS. Παράλληλα διαθέτουν στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ, όπου πολλές υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές δρουν ανεξάρτητα από την κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Στο εκρηκτικό μείγμα προστίθεται και το ίδιο το Ιράν, που κατάφερε παρά τις διεθνείς κυρώσεις, να αναπτύξει εξελιγμένα οπλικά συστήματα, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία από τις μάχες στη Συρία και το Ιράκ, ενώ παρείχαν όπλα και εκπαίδευση στη Χαμάς, την Ισλαμική τζιχάντ, τη Χεζμπολάχ, στις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ και τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

Κι ενώ η μεταφορά στρατιωτών στη Μέση Ανατολή είναι λίαν κοστοβόρα για τις ΗΠΑ, για τους Φρουρούς της Επανάστασης είναι πανεύκολη η μετάβαση στη Βαγδάτη, τη Βηρυτό ή τη Δαμασκό.

«Μπορεί οι ΗΠΑ μπορεί να διαθέτουν τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο, αλλά όπως απέδειξαν οι καταστροφές στο Βιετνάμ και το Αφγανιστάν, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση νίκης έναντι ενός αποφασισμένου και πολυμήχανου εχθρού, ή εχθρών στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής σήμερα. Στη διάρκεια πρόσφατων επισκέψεων στη Βηρυτό, τη Δαμασκό, τη Βαγδάτη και τη Ντόχα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποίησε επανειλημμένα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέα μέτωπα εάν το Ισραήλ συνεχίσει την επίθεσή του κατά της Γάζας. Κούφες απειλές ενδεχομένως. Ή μπορεί και όχι», γράφει ο Γουίντεμαν.

Βράζει το καζάνι της οργής στον αραβικό κόσμο κατά Ισραήλ και ΗΠΑ

Με το Ισραήλ να συνεχίζει το ανελέητο «σφυροκόπημα» στη Γάζα το καζάνι της οργής βράζει στη Μέση Ανατολή, από την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία, μέχρι την Αίγυπτο, την Υεμένη, το Ιράν, τη Λιβύη και το Μαρόκο. Κι η οργή των διαδηλωτών δεν στρέφεται μόνον κατά του Ισραήλ, αλλά και του μεγαλύτερου και πιο γενναιόδωρου συμμάχου τους, των ΗΠΑ.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, της πλέον συνεργάσιμης για την Ουάσιγκτον από τις αραβικές χώρες, ακύρωσε προ ημερών την τετραμερή σύνοδο κορυφής με τον Τζο Μπάιντεν στο Αμάν μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα, που η Χαμάς απέδωσε σε πλήγμα του Ισραήλ, κάτι το οποίο απέρριψε επίμονα το τελευταίο. Ούτε ο βασιλιάς Αμπντάλα, ούτε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς ή ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα ήθελαν να φωτογραφηθούν στο ίδιο κάδρο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, που υποστηρίζει τόσο ένθερμα το Ισραήλ, την ώρα που αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων στη Γάζα.

Και μολονότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ακόμη συμμάχους μεταξύ των αυταρχικών ηγετών της περιοχής, ο αντιαμερικανισμός φουντώνει στις αραβικές χώρες, λέει το CNN. «Αν δεν σταματήσει ο πόλεμος και επεκταθεί, απειλεί να βυθίσει σε καταστροφή ολόκληρη την περιοχή», προειδοποίησαν την Πέμπτη κατά τη συνάντησή τους στο Κάιρο ο Αλ Σίσι και ο βασιλιάς Αμπντάλα.

Ταυτόχρονα το θερμόμετρο του κινδύνου ανεβαίνει επικίνδυνα στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ με τις επιθέσεις ενόπλων της Χεζμπολάχ και τα ισραηλινά αντίποινα, ενώ η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ συνεχίζουν να εξαπολύουν μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ. Οι κινήσεις αυτές κρατούν τεταμένα τα νεύρα, αλλά μέχρι στιγμής δεν αρκούν για να σύρουν τις ΗΠΑ στη σύρραξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ωστόσο, η πιθανότητα αυτή είναι υπαρκτή», λέει ο δημοσιογράφος του CNN. «Η αμερικανική ναυτική δύναμη στον ορίζοντα βρίσκεται εκεί για να αποτρέψει το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και άλλους να μην το παρατραβήξουν. Αν το κάνουν και απαντήσουν οι ΗΠΑ, όλα είναι στον αέρα. Τα κομμάτια του παζλ βρίσκονται στη θέση τους για να εκραγεί η μακρόχρονη διαμάχη του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους σε έναν περιφερειακό κατακλυσμό. Κι οι ΗΠΑ μπορεί να βρεθούν στη μέση», καταλήγει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.