ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ισραήλ: «To Ιράν πίσω από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου» – Τεχεράνη: «Προσέξτε γιατί οι πύραυλοί μας θα κτυπήσουν τη Χάιφα»

Ο Αλί Φαντάβι, ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, προειδοποίησε το Ισραήλ

Ισραήλ: «To Ιράν πίσω από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου» – Τεχεράνη: «Προσέξτε γιατί οι πύραυλοί μας θα κτυπήσουν τη Χάιφα»

Κλιμακώνεται η κατάσταση της Μέση Ανατολή, με τον υποστράτηγο του Ισραήλ Μάικλ Έντελσταϊν να δηλώνει ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, μιλώντας για αποδείξεις που έχει το Ισραήλ στα χέρια του και τους Φρουρούς της Επανάστασης να υποστηρίζουν την ίδια ώρα ότι οι πύραυλοι τους φτάνουν έως και τη Χάιφα. 

Ο Μάικλ Έντελσταϊν, βετεράνος Διοικητής που συνεργάζεται με τη νότια διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, υπογράμμισε ότι οι επιτιθέμενοι ήταν «καλά εκπαιδευμένοι, και εξοπλισμένοι».

«Σίγουρα μπορείτε να δείτε αποδείξεις, έχουμε αποδείξεις για εμπλοκή του Ιράν», σημείωσε σήμερα, αφού ο ισραηλινός στρατός έδειξε σε διεθνείς δημοσιογράφους μία προβολή, διάρκειας σχεδόν 45 λεπτών, με συλλογή πλάνων από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του το Ιράν, το οποίο δεν έχει εμπλακεί ακόμη ανοιχτά στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς το Τελ Αβίβ, μέσω των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), οι οποίοι προειδοποιούν με απευθείας πυραυλικό κτύπημα την πόλη Χάιφα στα παράλια του Ισραήλ.

Ο Αλί Φαντάβι, ο αναπληρωτής διοικητής του IRGC ήταν εκείνος που εξαπέλυσε τις απειλές για επίθεση εναντίον του Ισραήλ και της Χάιφα, όπου περίπου το 20% των κατοίκων της είναι μουσουλμάνοι.

Αυξημένη κινητικότητα

Αν και ο Φανταβί παραδέχθηκε ότι δεν είναι στο χέρι του αν θα γίνει η επίθεση ή όχι, η φιλολογία για ενδεχόμενη δράση στα βόρεια του Ισραήλ, μετά την κήρυξη πολέμου της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αποτελεί προειδοποίηση για όλους του πολίτες του Ισραήλ, ενώ η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ δείχνει αυξημένη κινητικότητα.

«Μερικοί θεωρούν ότι η απευθείας επίθεση με πυραύλους στη Χάιφα είναι η πιο πρακτική πορεία δράσης. Θα φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο χωρίς δισταγμό εάν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Φανταβί. «Ωστόσο, δεν είμαι εγώ αυτός που καθορίζει την αποστολή», συμπλήρωσε.

Έκανε τις δηλώσεις σε μια συγκέντρωση φοιτητών που υποστηρίζουν τη Γάζα στο Τζαμί του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, αν και την περασμένη εβδομάδα απείλησε επίσης με «άλλο ένα κύμα κλονισμού» εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τις «ωμότητες» στη Γάζα, αναφερόμενος στον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ, που καταστρέφει τα πάντα στη Λωρίδα ως αντίποινα στην επίθεση της Χαμάς, που άφησε πάνω από 1.400 ισραηλινούς νεκρούς.

Σε ετοιμότητα οι πολιτοφυλακές

Οι απειλές του Ιράν δεν περιέχουν ένα σαφές σχέδιο δράσης. Ωστόσο, ο εν ενεργεία διοικητής του IRGC έχει διατυπώσει μια πολύ ευθεία προειδοποίηση για τα εδάφη του Ισραήλ, απειλώντας να ενεργοποιήσει τις ομάδες που συνδέονται με το Ιράν όχι μόνο στα σύνορα του Ισραήλ, αλλά μέχρι και την Υεμένη. Πριν από λίγες ημέρες, οι ΗΠΑ αναχαίτισαν πυραύλους που είχαν εκτοξευτεί από τους Χούτι της Υεμένης σε πορεία τους προς το Ισραήλ, δείχνοντας ότι το ιρανικό δίκτυο στρατιωτικών ομάδων βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι συμμαχικές πολιτοφυλακές του Ιράν έχουν επίσης αρχίσει να επιτίθενται στις βάσεις των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς η σύγκρουση που ξεκίνησε από τη Χαμάς εξαπλώνεται πιο μακριά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.