ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Γάζα: Σοκαριστική μαρτυρία Παλαιστίνιας δημοσιογράφου – «Φοβάμαι, κάθε μέρα με απειλούν»

«Έχουν εντολές να πυροβολούν ανθρώπους που δεν έχουν κάνει τίποτα, απλά πυροβολούν»

Γάζα: Σοκαριστική μαρτυρία Παλαιστίνιας δημοσιογράφου – «Φοβάμαι, κάθε μέρα με απειλούν»

Η ρεπόρτερ, Μίρνα Ατράς, μέλος του συνδικάτου των Παλαιστινίων δημοσιογράφων, παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη και μίλησε για τις απειλές που δέχεται, αλλά και τη φονική επίθεση στο νοσοκομείο «Αλ Αχλί» της Γάζας.

«Για να σας ενημερώσω, είμαι μέλος του Συνδικάτου Παλαιστινίων δημοσιογράφων, βρίσκομαι στη Γάζα και όλοι οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουμε πολύ δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες. Μέχρι τώρα, παραπάνω από 25 δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί, αλλά ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου. Ακόμη, δύο αγνοούνται.

Πενήντα κεντρικά γραφεία και κέντρα ιδρυμάτων Μέσων ενημέρωσης καταστράφηκαν. Έχουν γίνει περισσότερες από πενήντα παραβιάσεις στην Παλαιστίνη και αρκετές νάρκες έχουν χτυπήσει δημοσιογράφους. Είναι δύσκολες οι συνθήκες μετακίνησης και επικοινωνίας λόγω των βομβαρδισμών που έχουμε δεχθεί», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν ξέρουν πού βρίσκονται οι οικογένειές τους και βρίσκονται υπό καθεστώς τρόμου. Είναι πέρα από κάθε φαντασία το γεγονός να βλέπεις ανθρώπους να έχουν χάσει την οικογένειά τους, τα σπίτια τους να είναι κατεστραμμένα και παντού να υπάρχουν ερείπια.

Μένω στην Δυτική Όχθη με έναν δημοσιογράφο. Αεροπλάνα βομβαρδίζουν την Γάζα και κάθε νύχτα γίνονται επιθέσεις κατά αμάχων και εργοστασίων. Σήμερα στην κεντρική αγορά σκοτώθηκαν 3 άνδρες κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού σε στρατόπεδο», συμπλήρωσε η Μίρνα Ατράς.

Για τη μεταχείριση των ανθρώπων και για τις ελευθερίες που δεν υπάρχουν στη Γάζα, η δημοσιογράφος αποκάλυψε πως «πηγαίνουν σε σπίτια και παίρνουν όσους προσπαθούν να γράψουν τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη. Δεν είναι εύκολο να μιλάς για ό,τι συμβαίνει εδώ, δεν είναι εύκολο να αντιδράσεις γιατί έρχονται και σε παίρνουν. Κάθε μέρα με απειλούν.

Οι δημοσιογράφοι στη Γάζα είναι αυτοί που αποκαλύπτουν την αλήθεια για τις ισραηλινές εισβολές. Είμαστε οι μόνοι που αποκαλύπτουμε ακόμα, παρά την πίεση, και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε. Εμείς δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να μεταφράσουμε και να στείλουμε τις ειδήσεις για να μπορείτε να ξέρετε τι συμβαίνει εδώ».

«Κάθε βράδυ στη Γάζα όλοι είναι φοβισμένοι. Όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά, τα σχολεία έχουν κλείσει επίσης. Κοιμόμαστε και ξυπνάμε δακρυσμένοι. Φοβόμαστε ότι τα παιδιά μας θα περπατούν στον δρόμο και κάτι κακό θα τους συμβεί από τους ισραηλινούς στρατιώτες που περιπολούν. Έχουν εντολές να πυροβολούν ανθρώπους που δεν έχουν κάνει τίποτα, απλά πυροβολούν», τόνισε.

Για τη μετακίνηση των αμάχων και τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου:

«Η μετακίνηση είναι επικίνδυνη. Οι περισσότεροι αυτοκινητόδρομοι είναι κλειστοί. Όταν νυχτώνει φοβόμαστε πάρα πολύ, ότι θα μπουν στρατιώτες και θα πάρουν μέλη της οικογένειάς μας και ειδικά τα παιδιά. Οι αυτόπτες μάρτυρες και οι άνθρωποι που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο, που βομβαρδίστηκε, θεώρησαν ότι είναι ένα ασφαλές σημείο. Από την άλλη, ήταν χριστιανικό νοσοκομείο και θεώρησαν ότι είναι ασφαλέστερο από τα άλλα νοσοκομεία στη Γάζα.

Το προσωπικό του νοσοκομείου ανέφερε ότι τους τηλεφώνησαν οι Ισραηλινοί και είπαν: «πρέπει να εκκενώσετε το νοσοκομείο γιατί θα το βομβαρδίσουμε». Οι γιατροί είπαν ότι δεν πρόκειται να το εκκενώσουν», αποκάλυψε η Μίρνα Ατράς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το Ισραήλ δύο μέρες πριν, προειδοποίησε όλα τα νοσοκομεία για επιθέσεις, ζητώντας να τα εκκενώσουν. Όλα τα νοσοκομεία αρνήθηκαν γιατί υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες. Επομένως τους είχαν ειδοποιήσει ότι θα τους βομβαρδίσουν», είπε η Παλαιστίνια δημοσιογράφος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.