ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Γερμανία και Πορτογαλία στέκονται στο πλευρό του Α.Γκουτέρες – «Καταδίκασε κατηγορηματικά την τρομοκρατία»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι διαφωνεί με τα λόγια του Α.Γκουτέρες

Γερμανία και Πορτογαλία στέκονται στο πλευρό του Α.Γκουτέρες – «Καταδίκασε κατηγορηματικά την τρομοκρατία»

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι στηρίζει και εμπιστεύεται τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, λίγες ώρες μετά την απαίτηση του Ισραήλ να παραιτηθεί, με αφορμή τις χθεσινές του δηλώσεις ότι η φονική επίθεση της Χαμάς «δεν έγινε σε κενό αέρος» και ότι «οι Παλαιστίνιοι υπόκεινται σε 56 χρόνια κατοχής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στήριξη στον Γκουτέρες παρείχε και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, με τον υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει πως «κατανοούμε πλήρως και ακολουθούμε τη θέση του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός όταν καταδίκασε την τρομοκρατία της Χαμάς».

Από την άλλη πλευρά, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι διαφωνεί με τα λόγια του Γκουτέρες και ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για την επίθεση της Χαμάς κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ.

Ο Σούνακ ρωτήθηκε σήμερα στο κοινοβούλιο του Λονδίνου από υψηλόβαθμο στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας: «Πόσο χειρότερη πρέπει να γίνει η κατάσταση για να ενωθείτε μαζί μας και να ζητήσετε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός;», για να απαντήσει: «Είπαμε από την αρχή ότι η πρώτη και πιο σημαντική αρχή είναι ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – η υποστήριξή μας σε αυτή τη θέση είναι απόλυτη και δεν έχει αλλάξει».

Ο Σουνάκ είπε ακόμα ότι η Βρετανία υποστηρίζει την παύση των μαχών, αλλά όχι την κατάπαυση του πυρός, η οποία, όπως πιστεύει, θα εξυπηρετήσει μόνο τη Χαμάς. «Μια ανθρωπιστική παύση στη Γάζα που θα είναι προσωρινή και περιορισμένη σε έκταση είναι κάτι που θα εξετάσουμε», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Απόσπασμα από τις δηλώσεις Γκουτέρες

«Για να απαλύνουμε αυτό τον απέραντο πόνο, να διευκολύνουμε τη διανομή της βοήθειας με πιο ασφαλή τρόπο, και να διευκολύνουμε την απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» είπε ενώπιον υπουργών και διπλωματών δεκάδων χωρών στην έδρα του ΟΗΕ.

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής», δήλωσε. «Είδε τη γη του να καταβροχθίζεται σταθερά από εποικισμούς, να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία του να καταπνίγεται, τους ανθρώπους του να εκτοπίζονται και τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση στη δύσκολη θέση τους έχουν εξανεμιστεί».

Ο Γκουτέρες, ωστόσο, δήλωσε ότι τα παράπονα των Παλαιστινίων δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις «φρικτές επιθέσεις» της Χαμάς, οι οποίες με τη σειρά τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

«Σε μια κρίσιμη στιγμή όπως αυτή, είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε σαφείς ως προς τις αρχές – ξεκινώντας από τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού και της προστασίας των αμάχων». Ενώ χαιρέτισε τις παραδόσεις βοήθειας που έχουν γίνει στη Γάζα μέχρι στιγμής, ο Γκουτέρες είπε ότι αποτελούν «μια σταγόνα βοήθειας σε έναν ωκεανό ανάγκης». «Επιπλέον, οι προμήθειες καυσίμων του ΟΗΕ στη Γάζα θα εξαντληθούν σε λίγες ημέρες. Αυτό θα ήταν μια άλλη καταστροφή», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής, παίρνοντας τον λόγο, ζήτησε την παραίτηση του Γκουτέρες. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μιλάμε με εκείνους που δείχνουν κατανόηση προς όσους διέπραξαν τις πιο τρομερές πράξεις εναντίον των πολιτών του Ισραήλ» τόνισε ο πρεσβευτής του Ισραήλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.