ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η γερμανική αμυντική βιομηχανία επωφελείται από το ουκρανικό: Εντάσσoνται χώρες στο σύστημα αεράμυνας «Sky Shield»

Η Ελβετία συμμετέχει πλέον στην πρωτοβουλία της Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας

Η γερμανική αμυντική βιομηχανία επωφελείται από το ουκρανικό: Εντάσσoνται χώρες στο σύστημα αεράμυνας «Sky Shield»

Χθες Τετάρτη, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας ενέκρινε την ένταξη της χώρας στην πρωτοβουλία «European Sky Shield Initiative», η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η European Sky Shield Initiative (ESSI) ξεκίνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με πρωτοβουλία της Γερμανίας και αφορά την κοινη προμήθεια ίδιου τύπου πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας.

Η Ελβετία είχε δηλώσει την πρόθεσή της να ενταχθεί στην γερμανική πρωτοβουλία ήδη από τον περασμένο Ιούλιο.

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων μη μελών του ΝΑΤΟ, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Φινλανδίας. Η Ελλάδα προσχώρησε στο πρόγραμμα τον Φεβρουάριο του 2024.

Η πρωτοβουλία στοχεύει στη μείωση του κόστους για τις χώρες συντονίζοντας την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας, όπως το πυραυλικό σύστημα IRIS-T. Στοχεύει επίσης να επιτρέψει τη συνεργασία στην εκπαίδευση, τη συντήρηση και την επιμελητεία.

«Ακόμη και μετά την υπογραφή της προσχώρησης ως μέλος, η Ελβετία παραμένει ελεύθερη να αποφασίσει πού και σε ποιο βαθμό σχεδιάζει να συμμετάσχει στο ESSI και ποια συστήματα άμυνας εδάφους-αέρος σκοπεύει να αποκτήσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ουδέτερη Ελβετία δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τους Ευρωπαίους γείτονές της μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 για να υποστηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία επιτρέποντας την επανεξαγωγή οπλισμών ελβετικής κατασκευής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.