ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Κίνα προτίθεται να διαδραματίσει «ρόλο μεσολαβητή» στη κρίση του Νίγηρα

Το Πεκίνο αποτελεί μείζονα εταίρο της Νιαμέ, ειδικά στον τομέα της ενέργειας

Η Κίνα προτίθεται να διαδραματίσει «ρόλο μεσολαβητή» στη κρίση του Νίγηρα

Ο πρεσβευτής της Κίνας στη χώρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι η κινεζική διπλωματία είναι διατεθειμένη να αναλάβει να διαδραματίσει «ρόλο μεσολαβητή» στην πολιτική κρίση στον Νίγηρα.

Ο πρεσβευτής Φανγκ Τζιανγκ έπειτα από συνάντησή του με τον Nιγήριο πρωθυπουργό Αλί Μααμάν Λαμίν Ζεν, που διορίστηκε από τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία με το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου, δήλωσε: «Η κινεζική κυβέρνηση προτίθεται να διαδραματίσει ρόλο προσφέροντας καλές υπηρεσίες ως μεσολαβήτρια, με πλήρη σεβασμό των χωρών της περιοχής, προκειμένου να εξευρεθεί πολιτική λύση στην κρίση στον Νίγηρα»

Ο Φανγκ πρόσθεσε: «Η Κίνα επιδιώκει πάντα [σ.σ. να τηρείται] η αρχή της μη ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών» και ενθαρρύνει τις αφρικανικές χώρες «να επιλύουν τα προβλήματά τους» μόνες.

Το Πεκίνο αποτελεί μείζονα εταίρο της Νιαμέ, ειδικά στον τομέα της ενέργειας.

Οι δυο χώρες κατασκευάζουν ιδίως πετρελαιαγωγό μήκους 2.000 χιλιομέτρων –τον μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Αφρική– με σκοπό τη μεταφορά αργού από τις πετρελαιοπηγές στην Αγκαντέμ (νοτιοανατολικά) στο λιμάνι Σεμέ του Μπενίν.

Τα κοιτάσματα της Αγκαντέμ εκμεταλλεύεται η κινεζική εταιρεία China National Petroleum Corporation (CNPC), η οποία έχει επίσης κατασκευάσει διυλιστήριο στη Ζιντέρ, στον νότιο Νίγηρα, με παραγωγικό δυναμικό 20.000 βαρελιών την ημέρα. Η κινεζική εταιρεία διατηρεί το πλειοψηφικό μερίδιο του μετοχικού κεφαλαίου του.

Κινεζικές εταιρείες εξάλλου έχουν αναλάβει την οικοδόμηση φράγματος στην Καντατζί, στον Νίγηρα ποταμό, φαραωνικό έργο 740 δισεκατομμυρίων φράγκων CFA (1,1 δισεκ. ευρώ), στο δυτικό άκρο της χώρας, που αναμένεται να παράγει σε ετήσια βάση 629 GWh και θα επιτρέψει στη Νιαμέ να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία από τη γειτονική Νιγηρία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση της Νιγηρίας διέκοψε τον εφοδιασμό του Νίγηρα με ηλεκτρισμό, ευθυγραμμιζόμενη με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.