Η Χαμάς «προειδοποιεί» τους Εβραίους εθνικιστές να μην πραγματοποιήσουν την «πορεία των σημαιών» στην Ιερουσαλήμ

Θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» για να τους εμποδίσει

Η Χαμάς «προειδοποιεί» τους Εβραίους εθνικιστές να μην πραγματοποιήσουν την «πορεία των σημαιών» στην Ιερουσαλήμ

Ο ηγέτης της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε προειδοποίησε, ενόψει της πορείας που πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι εθνικιστές Εβραίοι στον παλαιστινιακό τομέα της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» για να τους εμποδίσει.

Η αμφιλεγόμενη πορεία «των σημαιών» είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Κυριακή, με την ευκαιρία της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», δηλαδή της επετείου, για τους Ισραηλινούς, της «επανένωσης» της πόλης.

Για τους Παλαιστίνιους είναι η ημέρα της προσάρτησης, το 1967, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ, που θεωρείται παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν δώσει μια πρώτη έγκριση στο δρομολόγιο που θα ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες για να καταλήξουν στο Τείχος των Δακρύων.

Επιτρέπεται να μπουν στην Παλιά Πόλη από την Πύλη της Δαμασκού, που οδηγεί στη μουσουλμανική συνοικία, όπου βρίσκεται η Πλατεία των Τεμενών, ο τρίτος ιερότερος τόπος για τους μουσουλμάνους και ο ιερότερος τόπος για τους Εβραίους, που την αποκαλούν Όρος του Ναού. Δεν επιτρέπεται όμως στους συμμετέχοντες να μπουν στην Πλατεία των Τεμενών όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ Άκσα.

Ο Χανίγιε κατήγγειλε «τις εκκλήσεις για εισβολή στο τέμενος Αλ Άκσα και την οργάνωση μιας πορείας» την επόμενη Κυριακή.

«Προειδοποιώ τον εχθρό να μη διαπράξει τέτοια εγκλήματα. Θα τα σταματήσουμε με κάθε μέσο και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστεί το τέμενος Αλ Άκσα», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από τον δεύτερο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 70 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια κηδειών στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με Παλαιστίνιους γιατρούς. Η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για «βίαιες ταραχές» που απείλησαν τη ζωή των Ισραηλινών αξιωματικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λίγες ημέρες νωρίτερα σημειώθηκαν συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της κηδείας της δημοσιογράφου Σιρίν Άμπου Άκλεχ, η οποία σκοτώθηκε σε επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στην Τζενίν, στη Δυτική Όχθη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.