ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

ICAN: «Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μυστικά 150 πυρηνικές κεφαλές στην Ευρώπη για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ρωσία»

Δόθηκαν δορυφορικά τηλέφωνα σε Αμερικανούς γερουσιαστές για να μπορούν να επικοινωνούν σε έκτακτη ανάγκη!

ICAN: «Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μυστικά 150 πυρηνικές κεφαλές στην Ευρώπη για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ρωσία»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει περίπου 150 πυρηνικά κεφαλές σε αεροπορικές βάσεις στην Ευρώπη χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση, όπως αποκάλυψε η Alicia Sanders-Zakre, συντονιστής πολιτικής και έρευνας για τη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN).

Όπως είπε οι πυρηνικές κεφαλές βρίσκονται στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Τουρκία και την Ιταλία.

«Σύμφωνα με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, περίπου 150 κεφαλές έχουν αναπτυχθεί σε αμερικανικές αεροπορικές βάσεις σε αυτές τις χώρες», είπε σε μια ενημέρωση με διαπιστευμένους δημοσιογράφους του ΟΗΕ.

Η είδηση αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για κινδύνους για την ασφάλεια των μελών του Κογκρέσου και της Γερουσίας, δόθηκαν σε πάνω από 50 γερουσιαστές δορυφορικά τηλέφωνα για επικοινωνία έκτακτης ανάγκης, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου.

Γνωρίζουν πως στο τέλος η πίεση η οποία ασκούν στην Ρωσία με πρόσχημα την Ουκρανία, αυξάνει τις πιθανότητες για μία τέτοια κατάληξη.

Η Sanders-Zakre πρόσθεσε ότι η ICAN ανησυχεί απίστευτα για την ανάπτυξη αυτού του τύπου όπλων σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.

Υπενθύμισε επίσης την κουβανική πυραυλική κρίση και πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν ένα πιθανό σημείο ενεργοποίησης που αυξάνει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.

Όπως σημείωσε στην παρούσα κατάσταση, οι ευρωπαϊκές χώρες που καλούν όλο τον κόσμο για διαφάνεια σχετικά με τα πυρηνικά όπλα είναι ξεκάθαρα υποκριτικές.

«Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να δούμε τα εργαλεία που έχουμε για να βελτιώσουμε αυτή τη διαφάνεια και να θέσουμε ερωτήσεις: Ποιες είναι αυτές οι κεφαλές και πού βρίσκονται;»

Η ICAN είναι ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 2007.

Σκοπός του είναι να προωθήσει την έγκριση και εφαρμογή της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων. Το 2017, ο οργανισμός έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης.

Τον Μάρτιο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα και το Μινσκ συμφώνησαν να αναπτύξουν τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Όπως εξήγησε ο λόγος για ένα τέτοιο βήμα ήταν η δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου για την προμήθεια πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία .

Σημείωσε ότι αυτό δεν παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις, αφού η Ρωσία δεν μεταφέρει το οπλοστάσιό της στη γειτονική δημοκρατία, αλλά «κάνει αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες».

Με τη σειρά τους, οι δυτικοί επικριτές αυτής της πρωτοβουλίας δεν αναφέρουν το πρόβλημα της αποθήκευσης αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Γερμανία.

Επισήμως, οι γερμανικές αρχές δεν σχολιάζουν την ύπαρξή τους στη χώρα. Ωστόσο, κορυφαίοι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν τον αριθμό των αμερικανικών πυρηνικών βομβών στη Γερμανία σε αρκετές δεκάδες.

Την ίδια στιγμή, τα αντιπολιτευόμενα γερμανικά κόμματα ζητούν εδώ και πολλά χρόνια την απόσυρση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη χώρα.

To NATO έχει εκπονήσει και θα εγκρίνει μυστικά σχέδια για το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Ρωσία μέσα στον Ιούλιο, δημιουργώντας επισήμως για πρώτη φορά από τέλος του Ψυχρού Πολέμου το πλαίσιο για μία ολική πολεμική-πυρηνική αντιπαράθεση με την Μόσχα όπως αναφέρει το αμερικανικό Newsweek.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.