ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ισημερινός: Ακύρωσε την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία μετά το εμπάργκο της Ρωσίας στις μπανάνες

Η Μόσχα θα απαγόρευε και τις εισαγωγές λουλουδιών

Ισημερινός: Ακύρωσε την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία μετά το εμπάργκο της Ρωσίας στις μπανάνες

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ακύρωσε την αποστολή στρατιωτικού υλικού το οποίο ανήκει στην σοβιετική περίοδο στην Ουκρανία μέσω ΗΠΑ, μετά την απαγόρευση της Μόσχας να εισάγονται μπανάνες από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής στη Ρωσία.

Η οικονομική καταστροφή για τον Ισημερινό θα ήταν πολύ μεγάλου μεγέθους καθώς οι μπανάνες είναι το βασικότερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας.

Αυτό που προκαλεί όμως ιδιαίτερη εντύπωση είναι το πως η κυβέρνηση του Ισημερινού θεωρούσε πως θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία ενέργεια τόσο βλαπτική για την Ρωσία και να μην υποστεί αντίποινα τέτοιου είδους.

«Ο Ισημερινός δεν θα στείλει πολεμικό υλικό σε οποιαδήποτε χώρα εμπλέκεται σε διεθνή ένοπλη σύρραξη», διαβεβαίωσε απευθυνόμενη σε κοινοβουλευτική επιτροπή η υπουργός Εξωτερικών, η Γαβριέλα Σόμερφελντ.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα ανακοίνωνε τον περασμένο μήνα ότι κλείστηκε συμφωνία με την Ουάσιγκτον που προέβλεπε να ανταλλαχθούν στρατιωτικοί εξοπλισμοί σοβιετικής κατασκευής με νέους, αμερικανικής κατασκευής, στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών.

Οι ΗΠΑ διευκρίνισαν κατόπιν ότι τα όπλα που θα ανταλλάσσονταν με τον Ισημερινό θα μεταφέρονταν στην Ουκρανία, για να βοηθήσουν τις δυνάμεις της στα πεδία των μαχών με τη Ρωσία.

Η συμφωνία προκάλεσε οργή στη Μόσχα.

Η Ρωσία, που συγκαταλέγεται στις χώρες όπου καταναλώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες μπανάνας που παράγεται στον Ισημερινό, ανακοίνωσε σε αντίδραση την απαγόρευση των εισαγωγών, εμφανίζοντας ως πρόσχημα την παρουσία εντόμου που τις καταστρέφει.

Ανάλογο μέτρο επιβλήθηκε για τα λουλούδια που εισάγονται στη Ρωσία από τον Ισημερινό.

Κατόπιν της ακύρωσης της αποστολής των σοβιετικών όπλων, η ρωσική κυβέρνηση ανακάλεσε τα μέτρα αυτά.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος κυριότερος προορισμός για τις μπανάνες που παράγονται στον Ισημερινό:

Εκεί καταλήγει το 21% της συνολικής εξαγόμενης ποσότητας. Βρίσκεται πίσω μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (28%), κατά την ένωση εξαγωγέων μπανάνας του Ισημερινού (AEBE).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.