Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράν, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, σε δηλώσεις του το Σάββατο (31/10) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Ατλάντα της Τζόρτζια.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο αμερικανικής επίθεσης και τη διάρκειά της, ο Ρούμπιο τόνισε ότι ο Τραμπ δεν έχει καταλήξει σε κάποια απόφαση, ενώ απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις επόμενες κινήσεις της Ουάσινγκτον.
«Δεν έχει λάβει απόφαση. Δεν έχω καμία σχετική ανακοίνωση να κάνω μαζί σας σήμερα, ούτε αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε από αυτά ελαφρά τη καρδία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εμπιστοσύνη στις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας του, επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο.
«Θεωρώ ότι η διαπίστωση του προέδρου είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η πλέον ικανή στρατιωτική δύναμη στον πλανήτη· μπορούμε να επιτύχουμε στρατιωτικούς στόχους εάν το επιδιώξουμε», ανέφερε ο Ρούμπιο.
Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι η προτίμηση του Τραμπ είναι να επιλυθεί η κρίση με διπλωματικά μέσα. Όπως είπε, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμούσε να προχωρήσει σε στρατιωτική ενέργεια, θα μπορούσε να το είχε κάνει ήδη πριν από εβδομάδες ή μήνες.
«Προτιμά να το επιλύσει διπλωματικά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα στρατιωτικής δράσης εφόσον κριθεί αναγκαία.
«Πιστεύω ότι αυτό που σας εκφράζει ο πρόεδρος είναι μια απίστευτη εμπιστοσύνη ότι, εάν χρειαζόταν να κάνουμε κάτι στρατιωτικά, θα είχαμε τη δυνατότητα να το πράξουμε και διαθέτουμε όλα όσα απαιτούνται για να είμαστε επιτυχείς, αλλά θα προτιμούσαμε να το κάνουμε ειρηνικά», δήλωσε.
Η CENTCOM και η προστασία των ενεργειακών υποδομών
Ο Ρούμπιο αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και στην προστασία των συμμάχων των ΗΠΑ απέναντι σε ενδεχόμενες ιρανικές ενέργειες.
Ερωτηθείς πώς σκοπεύει η Ουάσινγκτον να συνδράμει τις χώρες της περιοχής, απάντησε ότι η υποστήριξη παρέχεται ήδη μέσω της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM).
Όπως εξήγησε, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την προστασία της ενεργειακής δραστηριότητας και των θαλάσσιων μεταφορών.
«Δεν είναι το δικό μας πετρέλαιο και φυσικό αέριο που ρέει από το Στενό του Ορμούζ· είναι το δικό τους», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η CENTCOM βρίσκεται ήδη στην περιοχή και προστατεύει αυτό που χαρακτήρισε «τη ραχοκοκαλιά των οικονομιών τους».
Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αναχαιτίζουν σχεδόν καθημερινά ή κάθε δεύτερη ημέρα drones και πυραύλους που κατευθύνονται προς πλοία των χωρών της περιοχής.
«Σχεδόν καθημερινά, ή κάθε δεύτερη μέρα, καταρρίπτουμε ένα drone ή έναν πύραυλο που κατευθύνεται προς κάποιο πλοίο από αυτές τις χώρες», ανέφερε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν ευρεία παρουσία στον τομέα της αεράμυνας και παρέχουν σχετική υποστήριξη στους περιφερειακούς συμμάχους τους. Όπως πρόσθεσε, οι χώρες αυτές αξιοποιούν αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό για την άμυνά τους, σε συνδυασμό με τις δικές τους δυνατότητες.
«Το Ιράν διεξάγει πόλεμο κατά των γειτόνων του από το 1979»
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει πλήρως τους κινδύνους που θα μπορούσε να προκαλέσει μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν, αλλά και τις απειλές που, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιμετωπίζουν οι γειτονικές χώρες από την Τεχεράνη.
«Το γεγονός και μόνο ότι χρειάζεται να κάνετε αυτή την ερώτηση αποτελεί υπενθύμιση της φύσης του καθεστώτος με το οποίο έχουμε να κάνουμε στην Τεχεράνη, το οποίο διεξάγει πόλεμο όχι μόνο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και κατά των γειτόνων του στην περιοχή από το 1979», είπε.
Στη συνέχεια, κατηγόρησε την ιρανική ηγεσία ότι απειλεί να πλήξει πλοία και ενεργειακές εγκαταστάσεις γειτονικών κρατών, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της.
«Το ιρανικό καθεστώς ουσιαστικά υποστηρίζει ότι “αν δεν λάβουμε αυτό που θέλουμε, όχι μόνο θα ανατινάξουμε πλοία, αλλά θα καταστρέψουμε τις ενεργειακές υποδομές των γειτόνων μας και ολόκληρης της περιοχής”», ανέφερε.
Ο Ρούμπιο υποστήριξε ότι μια τέτοια στάση δεν μπορεί να θεωρείται φυσιολογική συμπεριφορά και κάλεσε να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
Η προειδοποίηση για ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικών όπλων
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, μεταξύ των οποίων πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η απειλή για τις γειτονικές χώρες θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που συνιστούν σήμερα οι επιθέσεις κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων ή πλοίων.
«Φανταστείτε αν το Ιράν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής οποιουδήποτε είδους, είτε χημικά, είτε βιολογικά, είτε πυρηνικά, είτε και τα τρία. Με τι θα απειλούσε τους γείτονές του τότε;» διερωτήθηκε.
«Δεν θα απειλούσε να ανατινάξει αγωγούς· θα απειλούσε να σκοτώσει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Με αυτούς έχουμε να κάνουμε», πρόσθεσε.
Οι Χούθι, η Χεζμπολάχ και οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές
Ο Ρούμπιο αναφέρθηκε ακόμη στις οργανώσεις και τις ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι η δράση τους αποτελεί ένδειξη της αποσταθεροποιητικής επιρροής της Τεχεράνης.
Ως παράδειγμα ανέφερε τους Χούθι στην Υεμένη, λέγοντας ότι ο εξοπλισμός και οι στρατιωτικές τους δυνατότητες οφείλονται στην ιρανική υποστήριξη.
«Την επόμενη φορά που ένα πλήγμα των Χούθι θα φτάσει στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, είναι μια υπενθύμιση: οι Χούθι δεν θα είχαν τον οπλισμό που διαθέτουν τώρα αν δεν υπήρχε η ιρανική υποστήριξη», δήλωσε.
Αναφέρθηκε επίσης στις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, οι οποίες, όπως είπε, απειλούν τόσο το ίδιο το ιρακινό κράτος όσο και τις γειτονικές του χώρες.
«Την επόμενη φορά που υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στο Ιράκ θα απειλήσουν είτε το εθνικό κράτος του Ιράκ είτε τους γείτονές του, είναι μια υπενθύμιση ότι το Ιράν αποτελεί αποσταθεροποιητική δύναμη κατά των γειτόνων του και του Ιράκ όλα αυτά τα χρόνια», σημείωσε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα πυραυλικά πλήγματα που, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν σημειωθεί ή ενδέχεται να σημειωθούν σε χώρες της περιοχής, όπως το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν ένδειξη της απειλής που αποδίδει στην ιρανική ηγεσία.
Τέλος, έκανε ειδική μνεία στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, υποστηρίζοντας ότι η οργάνωση δεν θα είχε αποκτήσει τις σημερινές στρατιωτικές δυνατότητές της χωρίς την υποστήριξη της Τεχεράνης.
«Την επόμενη φορά που η Χεζμπολάχ θα εκτοξεύσει μια σειρά από ρουκέτες, προκαλώντας την επιστροφή της επιθετικότητας προς την κατεύθυνσή της, είναι μια υπενθύμιση ότι η Χεζμπολάχ δεν θα υπήρχε, πόσο μάλλον δεν θα είχε τις δυνατότητες που διαθέτει τώρα για να απειλεί τους γείτονές της και να εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους, αν δεν υπήρχε η ιρανική υποστήριξη», κατέληξε ο Ρούμπιο.

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.