ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Iσραήλ: Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής η Ιερουσαλήμ μετά της απειλές της Χαμάς για «Παγκόσμια Ημέρα Τζιχάντ»

Η παλαιστινιακή σουνιτική οργάνωση καλεί τον μουσουλμανικό κόσμο σε «ιερό πόλεμο» Παρασκευή και 13

Iσραήλ: Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής η Ιερουσαλήμ μετά της απειλές της Χαμάς για «Παγκόσμια Ημέρα Τζιχάντ»

Σε «εγρήγορση » βρίσκονται οι ισραηλινές αρχές με αφορμή της απειλές της Χαμάς ότι, σήμερα, Παρασκευή και 13, είναι η «Παγκόσμια Ημέρα Τζιχάντ» καλώντας τον μουσουλμανικό κόσμο σε «ιερό πόλεμο».

Στο πλαίσιο των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Guardian», οι αρχές της Ιερουσαλήμ θα περιορίσουν την είσοδο στο «Όρος του Ναού» για την σημερινή προσευχή σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας, Μπέθαν ΜακΚέρναν, «οι αρχές στην Ιερουσαλήμ θα περιορίσουν την πρόσβαση στο «Όρος του Ναού» ή Χαράμ αλ-Σαρίφ (ένας από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς χώρους στην Ιερουσαλήμ) σε άτομα κάτω των 60.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ένα ισλαμικό βακούφι – κοινωφελές ίδρυμα – έδωσε αυτή την πληροφορία στον ανταποκριτή της εφημερίδας «Guardian».

Χιλιάδες μουσουλμάνοι πιστοί αναμένονται σήμερα στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ για τη μεσημεριανή προσευχή.

Από την πλευρά της, η δεξιά πτέρυγα των εβραϊκών οργανώσεων έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εμποδίσει την πρόσβαση των Παλαιστινίων στη συγκεκριμένη τοποθεσία, η οποία είναι εφικτή από τα στενά δρομάκια της Παλαιάς Πόλης.

Με αφορμή τη σημερινή προσευχή, η Χαμάς κάλεσε χθες και τους Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης (Ιουδαίους και Σαμαρείτες) να ξεσηκωθούν εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών ενώ κάλεσε τους Άραβες πολίτες του Ισραήλ να εξεγερθούν κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Στην ανακοίνωση της που επικαλείται το ερευνητικό ινστιτούτο «Middle East Media Research Institute» – (MEMRI), η παλαιστινιακή σουνιτική οργάνωση «βάπτισε» την σημερινή ημέρα ως «Flood Al Aksa», αναφερόμενη στο όνομα της αιφνιδιαστικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στη Γάζα το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο «MEMRI», η σχετική ανακοίνωση της Χαμάς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δηλώνουμε ότι η Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, θα είναι ημέρα γενικής κινητοποίησης στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο αλλά και των ελεύθερων ανθρώπων ανά τον πλανήτη. Είναι μια ημέρα συσπείρωσης, υποστήριξης, αλληλεγγύης και ενεργού συμμετοχής. Είναι μία ημέρα αποκάλυψης των εγκλημάτων της κατοχής, απομόνωσης και αποτροπής όλων των επιθετικών μεθόδων της. Είναι μια ημέρα για να δείξουμε την αγάπη μας για την Παλαιστίνη, την Ιερουσαλήμ και το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ».

«Είναι ημέρα θυσίας, ηρωισμού και αφοσίωσης και για να κερδίσεις την τιμή της υπεράσπισης της πρώτης Qibla (σημαίνει πυξίδα στα αραβικά ) των Μουσουλμάνων, του τρίτου ιερότερου τζαμιού… Καλούμε τους ελεύθερους ανθρώπους του κόσμου να κινητοποιηθούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και να υποστηρίξουν τη δίκαιη υπόθεση και τα νόμιμα δικαιώματά τους για ελευθερία, ανεξαρτησία, και αυτοδιάθεση».

Οι απειλές της Χαμάς διατυπώνονται σήμερα ημέρα προσευχής για τους Μουσουλμάνους, όπως κάθε Παρασκευή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόκειται για ένα από τα ύψιστα ισλαμικά τελετουργικά με τους μουσουλμάνους να ακούνε το κήρυγμα του ιμάμη και εν συνεχεία να παρακολουθούν την προσευχή της Παρασκευής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.