ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Καναδάς: Αναστέλλονται οι αποστολές όπλων στο Ισραήλ

«Η ιστορία θα κρίνει σκληρά την απόφαση αυτή της καναδικής κυβέρνησης», σχολίασε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Καναδάς: Αναστέλλονται οι αποστολές όπλων στο Ισραήλ

Κυβερνητική πηγή αναφέρει πως ο Καναδάς σταματά τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ, μετά από μη δεσμευτική ψηφοφορία που διεξήχθη στο κοινοβούλιο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία η πραγματικότητα επί του πεδίου δεν μας επιτρέπει πλέον» να εξάγουμε όπλα στο Ισραήλ, ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.

Τη Δευτέρα, το κοινοβούλιο του Καναδά υιοθέτησε μη δεσμευτικό ψήφισμα υπέρ «της άμεσης εκεχειρίας» στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Το ψήφισμα αυτό ζητούσε παράλληλα από την κυβέρνηση «την αναστολή των εγκρίσεων και των αποστολών» όπλων «προς το Ισραήλ».

«Μετά την 7η Οκτωβρίου δεν έχουμε εγκρίνει παρά άδειες για μη θανατηφόρο εξοπλισμό. Και, με δεδομένη τη γρήγορη εξέλιξη της κατάστασης επί του πεδίου, δεν έχουμε εγκρίνει καμία άδεια από τις 8 Ιανουαρίου», είχε υπογραμμίσει η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Ζολί, η οποία επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρει η ίδια κυβερνητική πηγή, οι άδειες πώλησης όπλων που εγκρίθηκαν από τον Καναδά μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα αφορούσαν αποκλειστικά εξαγωγές μη θανατηφόρου εξοπλισμού, όπως «συσκευές επικοινωνίας».

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό τονίζει πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του αλλά η στάση του γίνεται ολοένα και πιο επικριτική στάση έναντι των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς χαρακτήρισε «ατυχή» την απόφαση του Καναδά η οποία «υπονομεύει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του». «Η ιστορία θα κρίνει σκληρά την απόφαση αυτή της καναδικής κυβέρνησης», σχολίασε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Παράλληλα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς χαιρέτισε μέσω ανάρτησής του στο Χ την απόφαση του Καναδά. «Με δεδομένη την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, κυρίως τη γενικευμένη και επιδεινούμενη πείνα, οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να προσφέρουν ούτε ένα σεντ επιπλέον στην πολεμική μηχανή του (Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανάχιου», έγραψε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε πολλές χώρες έχουν γίνει δικαστικές προσφυγές κατά της παροχής όπλων στο Ισραήλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.