ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Κολομβία: H εισαγγελία άσκησε διώξεις σε 55 πρόσωπα για το σκάνδαλο της Odebrecht

Πρόκειται για 22 πρώην στελέχη και λομπίστες της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας και 33 πρώην κρατικούς λειτουργούς

Κολομβία: H εισαγγελία άσκησε διώξεις σε 55 πρόσωπα για το σκάνδαλο της Odebrecht

Την άσκηση διώξεων σε 55 πρόσωπα στο πλαίσιο του σκανδάλου της Odebrecht, συγκεκριμένα 22 πρώην στελέχη και λομπίστες της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας και 33 πρώην κρατικούς λειτουργούς ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η εισαγγελία της Κολομβίας.

Η εισαγγελία εξήγησε μέσω του ιστοτόπου της πως οι κατηγορίες αφορούν «κατάχρηση δημοσίων πόρων».

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο πρώην πρόεδρος της Οντεμπρέχτ –η οποία στο μεταξύ έχει μετονομαστεί σε Novonor–, ο Μαρσέλου Οντεμπρέχτ.

Η εισαγγελία διευκρίνισε: «Κατά τη διάρκεια τουλάχιστον οκτώ ετών (2009-2016), η πολυεθνική Οντεμπρέχτ (…) καταχράστηκε δημόσια κεφάλαια για δικό της όφελος» και διέθεσε «80 δισεκατομμύρια πέσος» (σχεδόν 16,5 εκατ. ευρώ) σε λειτουργούς που επέλεξαν την Οντεμπρέχτ για την κατασκευή οδικού άξονα 528 χιλιομέτρων που συνέδεε το κεντρικό τμήμα της χώρας με την ακτή στην Καραϊβική.

Ο Μ.Οντεμπρέχτ είχε καταδικαστεί να εκτίσει 19 χρόνια κάθειρξης, που μειώθηκαν σε δέκα, τα οποία εξέτισε σε κατ’ οίκον κράτηση, για άλλο σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο ενεπλάκη επίσης η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βραζιλίας, η Petrobras.

Η εισαγγελία ανέφερε επίσης πως εξέδωσε διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος των Έντεχ Πάουλου Φερακούτι, Αμίλτον Χιντεάκι και Μάρσιου Μαρανγκόνι, βραζιλιάνων υπηκόων, πρώην ανώτερων στελεχών της Οντεμπρέχτ, στους οποίους είχαν ήδη ασκηθεί διώξεις τον Μάρτιο του 2021 στο πλαίσιο του σκανδάλου.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν μια μέρα μετά την αξίωση του κολομβιανού προέδρου Γουστάβο Πέτρο η εισαγγελία να «ξανανοίξει» τους φακέλους αυτούς, ζητώντας τη συνδρομή της Βραζιλίας και των ΗΠΑ για να τιμωρηθούν οι εγκέφαλοι του κυκλώματος διαφθοράς.

Ο πρόεδρος Πέτρο στηλίτευσε την ατιμωρησία των βασικών υπεύθυνων του κυκλώματος.

Στα τέλη του 2020, εποπτικός φορέας της βιομηχανίας και του εμπορίου στην Κολομβία επέβαλε πρόστιμο κάπου 46 εκατ. ευρώ στην Οντεμπρέχτ, όμως η βραζιλιάνικη κατασκευαστική «δεν πλήρωσε ούτε πέσο», σύμφωνα με τον κ. Πέτρο.

Ο αρχηγός του κράτους είπε: «Ξέρουμε ποιους δωροδόκησαν και ποιοι ήταν οι ενδιάμεσοι όμως δεν ξέρουμε πού πήγαν τα χρήματα, διότι πήγαν σε αυτούς που είχαν την πολιτική εξουσία».

Αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην Κολομβία δεν δικάστηκε κανένας ανώτερος κρατικός λειτουργός ή πολιτικός για την υπόθεση.

Ο Λουίς Φερνάντο Αντράντε, πρώην διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας υποδομών (ANI), δημόσιου οργανισμού, βρίσκεται πάντως στον κατάλογο των κατηγορουμένων. Ο πρώην κρατικός λειτουργός, ο πλέον υψηλόβαθμος της λίστας, διέφυγε στις ΗΠΑ το 2018, καταγγέλλοντας πως υφίστατο διωγμό.

Στο Περού, τρεις πρώην πρόεδροι αντιμετωπίζουν έρευνες κι ένας τέταρτος, ο Άλαν Γκαρσία, αυτοκτόνησε τη 17η Απριλίου 2019 για να μη συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για το ίδιο σκάνδαλο.

Η εισαγγελία λέει πως η Οντεμπρέχτ είχε συνεισφέρει 800.000 δολάρια στην εκστρατεία του πρώην του πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018). Ο πρώην πρόεδρος δεν είναι πάντως ανάμεσα στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις χθες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Οντεμπρέχτ δέχθηκε να πληρώσει πρόστιμα σε αρκετές χώρες για να μπουν στο αρχείο οι έρευνες σε βάρος της, κυρίως 2,6 δισεκ. δολάρια στις κυβερνήσεις της Βραζιλίας, των ΗΠΑ και της Σουηδίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.