ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νιγηρία: «Η ECOWAS θα παρέμβει στρατιωτικά στον Νίγηρα αν δεν δώσει λύση η διπλωματία»

«Με όλα τα διαθέσιμα μέσα, η συνταγματική τάξη θα αποκατασταθεί στη χώρα»

Νιγηρία: «Η ECOWAS θα παρέμβει στρατιωτικά στον Νίγηρα αν δεν δώσει λύση η διπλωματία»

Η Νιγηρία δήλωσε ότι η περιφερειακή ομάδα δυτικοαφρικανικών κρατών ECOWAS είναι έτοιμη να επέμβει στρατιωτικά στον Νίγηρα εάν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες. 

Αυτός είπε ανώτερος αξιωματούχος στους αρχηγούς του στρατού που συναντήθηκαν στην Γκάνα την Πέμπτη για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες μιας δύναμης επιφυλακής, σύμφωνα με το Reuters.

Στρατιωτικοί αξιωματικοί του Νίγηρα ανέλαβαν την κυβέρνηση και καθαίρεσαν τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου, κάτι που οδήγησε στην αντίδραση της Δύσης και των συμμάχων τους με αποτέλεσμα οι αρχηγοί κρατών της Δυτικής Αφρικής να διατάξουν συγκέντρωση των δυνάμεων επιφυλακής.

«Κανείς ας μην έχει αμφιβολία ότι αν όλα τα άλλα αποτύχουν, οι γενναίες δυνάμεις της Δυτικής Αφρικής…είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του καθήκοντος», δήλωσε ο Επίτροπος Πολιτικών Υποθέσεων, Ειρήνης και Ασφάλειας της ECOWAS Abdel-Fatau Musah.

«Με όλα τα διαθέσιμα μέσα, η συνταγματική τάξη θα αποκατασταθεί στη χώρα», είπε στους συγκεντρωμένους αρχηγούς άμυνας από χώρες μέλη, αναφέροντας παλαιότερες επιχειρήσεις της ECOWAS στη Γκάμπια, τη Λιβερία και αλλού ως παραδείγματα ετοιμότητας.

Ο Νίγηρας έχει στρατηγική σημασία πέρα από τη Δυτική Αφρική λόγω του ρόλου του ως κόμβου για ξένα στρατεύματα που συμμετέχουν στον αγώνα κατά των ισλαμιστών ανταρτών στην περιοχή του Σαχέλ και των αποθεμάτων ουρανίου και πετρελαίου του.

Οι δυτικές χώρες φοβούνται ότι η χούντα θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του γειτονικού Μαλί, όπου η στρατιωτική κυβέρνηση έδιωξε τα γαλλικά στρατεύματα και αντ’ αυτού κάλεσε μισθοφόρους από τη ρωσική ομάδα Βάγκνερ, η οποία καλωσόρισε το πραξικόπημα στον Νίγηρα.

Η Γαλλία, της οποίας ο Νίγηρας υπήρξε αποικία, αρνήθηκε κατηγορίες της χούντας ότι επιδίωκε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα ή ότι είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της. Έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της ECOWAS για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γαλλικά στρατεύματα, μαζί με αμερικανικές, γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις, είναι παρόντες στον Νίγηρα ως μέρος των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση των ισλαμιστών ανταρτών που έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και ανάγκασαν εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την τελευταία δεκαετία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.