Οι Φρουροί της Επανάστασης κατηγορούν τους «σιωνιστές» ότι σκότωσαν έναν συνταγματάρχη τους

Το Ισραήλ προειδοποίησε τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατηγορούν τους «σιωνιστές» ότι σκότωσαν έναν συνταγματάρχη τους

Ο αρχηγός των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, κατηγόρησε σήμερα τους «σιωνιστές» ότι σκότωσαν έναν από τους συνταγματάρχες του στις 22 Μαΐου στην Τεχεράνη.

Ο συνταγματάρχης Σαγιάντ Χονταΐ σκοτώθηκε «από τους πιο φαύλους ανθρώπους, δηλαδή τους σιωνιστές. Και, αν θέλει ο Θεός, θα εκδικηθούμε το θάνατό του», δήλωσε ο στρατηγός, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των Φρουρών, που αποτελούν τον ιδεολογικό στρατό του Ιράν.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πάντως ότι ο στρατηγός δεν χρησιμοποίησε τον όρο «σιωνιστικό καθεστώς», τον οποίο χρησιμοποιεί η Τεχεράνη για να περιγράψει το κράτος του Ισραήλ.

Αρχικά το Ιράν είχε κατηγορήσει για το φόνο «στοιχεία που συνδέονται με την παγκόσμια αλαζονεία», μια έκφραση που αποτελεί αναφορά στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, σύμφωνα με την επίσημη ιρανική φρασεολογία.

«Από το Λευκό Οίκο ως το Τελ-Αβίβ, ο εχθρός καταδίωξε (τον αξιωματικό) επί μήνες και χρόνια, από σπίτι σε σπίτι και από δρόμο σε δρόμο», πρόσθεσε ο στρατηγός Σαλαμί.

Ο φόνος αυτού του σημαντικού προσώπου σημειώθηκε σχεδόν δύο χρόνια έπειτα από εκείνον του πυρηνικού φυσικού Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο οποίος σκοτώθηκε το Νοέμβριο 2020 κοντά στην Τεχεράνη, σε μια επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής του, την οποία το Ιράν αποδίδει στο Ισραήλ, τον ορκισμένο εχθρό του.

Η κρατική τηλεόραση παρουσίασε το συνταγματάρχη Χονταΐ ως μέλος της Δύναμης Κοντς, της επίλεκτης μονάδας των Φρουρών που είναι υπεύθυνη για εξωτερικές επιχειρήσεις, ο οποίος ήταν «γνωστός» στη Συρία, μια εμπόλεμη χώρα όπου το Ιράν βοηθάει στρατιωτικά το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Την Τρίτη, χιλιάδες Ιρανοί παρακολούθησαν την κηδεία του συνταγματάρχη Χονταΐ, ο οποίος ενταφιάστηκε στα μνήματα των μαρτύρων στο κοιμητήριο Μπεχέστ-ε Ζαχρά, στη νότια Τεχεράνη.

Το Ισραήλ προειδοποίησε τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία

Το Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία επικαλούμενο τις απειλές του Ιράν για αντίποινα για την δολοφονία ενός συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης την περασμένη εβδομάδα. Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ για τον φόνο του Χασάν Σαγιάντ Χονταΐ, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες δύο μοτοσικλετιστών, οι οποίοι τον πλησίασαν ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, και έχει πει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Το Ισραηλινό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Τεχεράνη πιθανόν να επιδιώξει να στοχοποιήσει Ισραηλινούς στην Τουρκία και χαρακτήρισε την τελευταία «χώρα υψηλού κινδύνου».

Η Τουρκία είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Ισραηλινούς και οι δύο χώρες αποκαθιστούν τις σχέσεις τους έπειτα από πάνω από μια δεκαετία έντασης.

Το Ισραήλ είχε κατηγορήσει τον Χονταΐ ότι σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον των πολιτών του ανά τον κόσμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, το οποίο εποπτεύει την υπηρεσία πληροφοριών, την Mossad, έχει αρνηθεί να σχολιάσει την δολοφονία, αλλά χθες ο Μπένετ είπε ότι η Τεχεράνη θα «πληρώσει στο ακέραιο το τίμημα» για την υποκίνηση επιθέσεων με στόχο Ισραηλινούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.