ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι Ταλιμπάν στηρίζουν Έλον Μασκ και Twitter αντί Threads και Ζούγκεμπεργκ

«Το Twitter δεν έχει την πολιτική μισαλλοδοξίας που έχει το Meta»

Οι Ταλιμπάν στηρίζουν Έλον Μασκ και Twitter αντί Threads και  Ζούγκεμπεργκ

Η προσέγγιση του ιδιοκτήτη του Twitter, Έλον Μασκ, που συνίσταται στην άρνηση κάθε μορφής λογοκρισίας και στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έλαβε μάλλον μια απροσδόκητη υποστήριξη: Από τους Ταλιμπάν.

Ο Ανάς Χακάνι, ανώτερο ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν που βρίσκονται στην εξουσία στο Αφγανιστάν, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι το Twitter έχει «δύο σημαντικά πλεονεκτήματα» σε σχέση με άλλες πλατφόρμες, μέρες μετά την κυκλοφορία από το Meta του νέου του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, του Threads, που σκοπεύει να ανταγωνιστεί το Twitter.

«Το πρώτο πλεονέκτημα είναι η ελευθερία της έκφρασης. Το δεύτερο είναι ο δημόσιος χαρακτήρας και η αξιοπιστία του Twitter», έγραψε στο Twitter.

«Το Twitter δεν έχει την πολιτική μισαλλοδοξίας που έχει το Meta. Άλλες πλατφόρμες δεν μπορούν να το αντικαταστήσουν», πρόσθεσε.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονη κριτική, με πολλούς να σημειώνουν ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν επιτρέπει τα ίδια δικαιώματα όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης στους πολίτες της.

Η δραστηριότητα των Αφγανών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθείται στενά από τις αρχές και πολλοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί για κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση.

Από την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν έχουν αυξήσει σημαντικά την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, πολλοί από τους λογαριασμούς τους, ή εκείνοι των υποστηρικτών τους, μπλοκαρίστηκαν, ορισμένες φορές τόσο γρήγορα όσο δημιουργήθηκαν.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν χρησιμοποιεί πλέον το Twitter για να δημοσιεύσει τις σημαντικότερες ανακοινώσεις της και τα περισσότερα υπουργεία έχουν επίσημους λογαριασμούς, αν και κανένα δεν φαίνεται να έχει πληρώσει για το μπλε τικ αφού το Twitter άλλαξε το σύστημα πιστοποίησης του λογαριασμού του νωρίτερα φέτος.

Το Meta, εταιρεία ιδιοκτήτρια του Facebook, του Instagram ή του WhatsApp, κλείνει λογαριασμούς που σχετίζονται με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Λογαριασμοί με τις λέξεις «Ταλιμπάν», «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν» ή με τη χαρακτηριστική λευκή σημαία του ισλαμικού κινήματος κλείνουν γρήγορα, σύμφωνα με παρατηρητές μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πέρυσι, το Facebook έκλεισε τις σελίδες του RTA, της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης του Αφγανιστάν και του πρακτορείου ειδήσεων Bakhtar, με το facebook να στηρίζει την απόφασή του λέγοντας ότι συμμορφώνεται με την νομοθεσία των ΗΠΑ που χαρακτηρίζει τους Ταλιμπάν «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Μασκ, ο οποίος αγόρασε το Twitter πέρυσι, έχει επαναφέρει δεκάδες χιλιάδες λογαριασμούς που είχαν αποκλειστεί, όπως αυτός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ορισμένοι από τους λογαριασμούς αυτούς που είχαν αποκλειστεί από την προηγούμενη διοίκηση του Twitter ανήκαν σε υποστηρκτές θεωριών συνομωσίας, αντιπάλους εμβολιασμού, παραπληροφόρηση, παρενόχληση και εκδηλώσεις μίσους.

Ο Ανάς Χακάνι, αδελφός του Αφγανού υπουργού Εσωτερικών, Σιραζουντιν Χακάνι, είναι μια από τις νεαρές φυσιογνωμίες του κινήματος των Ταλιμπάν.

Έχει πάνω από 500.000 ακολούθους στο Twitter, κάνει αναρτήσεις -συχνά στην αγγλική γλώσσα- για διάφορα θέματα, από το κρίκετ μέχρι την ποίηση, ή την εθνική ή διεθνής πολιτική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.