ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Περού: Αποφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι – Αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας

Ο 85χρονος ειχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών και εξέτισε ποινή 15 χρόνων

Περού: Αποφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι – Αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας

Ο Περουβιανός πρώην πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), 85 ετών, αφέθηκε ελεύθερος χθες Τετάρτη από τη φυλακή όπου εξέτιε από το 2009 ποινή κάθειρξης 25 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αφού επανήλθε σε ισχύ χάρη που του δόθηκε το 2017, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ. Φουχιμόρι, ο οποίος πάσχει από αρκετά χρόνια προβλήματα υγείας —καρδιοπάθεια, παθήσεις του αναπνευστικού, του νευρολογικού συστήματος…— βγήκε στις 18:29 (σ.σ. τοπική ώρα· στη 01:29 σήμερα ώρα Ελλάδας) από τη φυλακή Μπαρβαντίγιο, σε εγκατάσταση της αστυνομίας, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, κι επιβιβάστηκε σε γκρι SUV που αναχώρησε.

Η αποφυλάκιση του Α.Φουχιμόρι έγινε παρά την αντίθεση του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είχε ταχθεί εναντίον της απελευθέρωσής του με απόφασή του το 2022.

Η οικογένεια του πρώην αρχηγού του κράτους, κρατούμενου στη μικρή φυλακή Μπαρβαντίγιο μέσα σε αστυνομική εγκατάσταση της πρωτεύουσας, έχει ζητήσει επανειλημμένα να αφεθεί ελεύθερος για λόγους υγείας ο Φουχιμόρι.

Ο πρώην πρόεδρος πάσχει ιδίως από προβλήματα στην καρδιά, στο αναπνευστικό σύστημα, στο νευρολογικό σύστημα — παρουσιάζει μεταξύ άλλων παράλυση στο πρόσωπο — και αρτηριακή υπέρταση. Νοσηλεύτηκε επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, πιο πρόσφατα τον Φεβρουάριο εσπευσμένα λόγω «καρδιακών αρρυθμιών».

Ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι κυβέρνησε το Περού από τις 28 Ιουλίου 1990 μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2000 προτού αναγκαστεί να καταφύγει στην Ιαπωνία, χώρα καταγωγής της οικογένειάς του. Ανακοίνωσε την παραίτησή του μέσω φαξ.

Αφού εκδόθηκε στο Περού από τη Χιλή το 2007, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε δυο χρόνια αργότερα.

Για κάποιους ο επονομαζόμενος «El Chino» («ο Κινέζος») έδωσε ώθηση στην οικονομία του Περού με τις ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές του και νίκησε τους αντάρτες των οργανώσεων Φωτεινό Μονοπάτι (μαοϊστές) και Επαναστατικό Κίνημα Τουπάκ Αμάρου (γκεβαριστές).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χαρακτηρίστηκε ο ηθικός αυτουργός δυο σφαγών αμάχων που διαπράχθηκαν από τάγμα θανάτου των ενόπλων δυνάμεων την περίοδο 1991-1992, στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον του Φωτεινού Μονοπατιού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.