Οι παρατηρητές διαπίστωσαν ότι ο Kosmos-2555 δεν εκπέμπει ραδιοσήματα και δεν διατηρείται σε τροχιά

Πιθανότατα να καεί αύριο Τρίτη 17 Μαΐου στην ατμόσφαιρα, ο ρωσικός στρατιωτικός δορυφόρος «Kosmos-2555», που εκτοξεύθηκε στις 30 Απριλίου για να τεθεί σε τροχιά, καθώς δεν πραγματοποίησε ούτε έναν ελιγμό στην τροχιά του.

Η παρατήρηση ανήκει στον Ρώσο μπλόγκερ Ανατόλι Ζακ, που ασχολείται με το Διάστημα, και τον Αμερικανό αστρονόμο Τζόναθαν Μακντάουελ, υπάρχει όμως και κάτι άλλο που δίνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε αυτή την εκτόξευση.

Στον πύραυλο-φορέα που έθεσε σε τροχιά τον δορυφόρο υπήρχε το σήμα «Ζ» το οποίο χρησιμοποιείται ως σύμβολο υποστήριξης της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Την επιτυχή εκτόξευση του δορυφόρου από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ είχε ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στην ανακοίνωση υπήρχε ο ισχυρισμός ότι με τον δορυφόρο Kosmos-2555 υπάρχει επαφή, ότι τα συστήματα τηλεμετρίας και τα όργανα του δορυφόρου λειτουργούν κανονικά και ότι ο δορυφόρος έχει τεθεί σε πλήρη τροχιά. Ο προορισμός του δεν αποκαλύπτονταν.

Οι αστρομπλόγκερ υπέθεσαν ότι θα μπορούσε να είναι παρόμοιος με τους μικρούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους που χρησιμοποιούνται για την φωτογράφιση της Γης, οι οποίοι είχαν εκτοξευθεί το 2018 και το 2021.

Οι παρατηρητές διαπίστωσαν ότι ο Kosmos-2555 δεν εκπέμπει ραδιοσήματα και δεν διατηρείται σε τροχιά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η εκτόξευση του δεν ήταν επιτυχής. Η επικοινωνία με τον δορυφόρο μπορεί να γινόταν με ακτίνα λέιζερ.

Η έλλειψη ελιγμών μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ο δορυφόρος δεν ήταν πραγματικός και χρησιμοποιήθηκε ως δοκιμαστικό φορέας για τον ελαφρύ πύραυλο-φορέα Angara-1.2, ο οποίος δεν είχε θέσει σε τροχιά ωφέλιμο φορτίο έως τις 30 Απριλίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την εκτροπή του πυραύλου από την τροχιά του.