ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ρωσία: Εκτόξευσε κατασκοπευτικό δορυφόρο με το «Ζ» της επέμβασης στην Ουκρανία

Οι παρατηρητές διαπίστωσαν ότι ο Kosmos-2555 δεν εκπέμπει ραδιοσήματα και δεν διατηρείται σε τροχιά

Ρωσία: Εκτόξευσε κατασκοπευτικό δορυφόρο με το «Ζ» της επέμβασης στην Ουκρανία

Πιθανότατα να καεί αύριο Τρίτη 17 Μαΐου στην ατμόσφαιρα, ο ρωσικός στρατιωτικός δορυφόρος «Kosmos-2555», που εκτοξεύθηκε στις 30 Απριλίου για να τεθεί σε τροχιά, καθώς δεν πραγματοποίησε ούτε έναν ελιγμό στην τροχιά του.

Η παρατήρηση ανήκει στον Ρώσο μπλόγκερ Ανατόλι Ζακ, που ασχολείται με το Διάστημα, και τον Αμερικανό αστρονόμο Τζόναθαν Μακντάουελ, υπάρχει όμως και κάτι άλλο που δίνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε αυτή την εκτόξευση.

Στον πύραυλο-φορέα που έθεσε σε τροχιά τον δορυφόρο υπήρχε το σήμα «Ζ» το οποίο χρησιμοποιείται ως σύμβολο υποστήριξης της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Την επιτυχή εκτόξευση του δορυφόρου από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ είχε ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στην ανακοίνωση υπήρχε ο ισχυρισμός ότι με τον δορυφόρο Kosmos-2555 υπάρχει επαφή, ότι τα συστήματα τηλεμετρίας και τα όργανα του δορυφόρου λειτουργούν κανονικά και ότι ο δορυφόρος έχει τεθεί σε πλήρη τροχιά. Ο προορισμός του δεν αποκαλύπτονταν.

Οι αστρομπλόγκερ υπέθεσαν ότι θα μπορούσε να είναι παρόμοιος με τους μικρούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους που χρησιμοποιούνται για την φωτογράφιση της Γης, οι οποίοι είχαν εκτοξευθεί το 2018 και το 2021.

Οι παρατηρητές διαπίστωσαν ότι ο Kosmos-2555 δεν εκπέμπει ραδιοσήματα και δεν διατηρείται σε τροχιά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η εκτόξευση του δεν ήταν επιτυχής. Η επικοινωνία με τον δορυφόρο μπορεί να γινόταν με ακτίνα λέιζερ.

Η έλλειψη ελιγμών μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ο δορυφόρος δεν ήταν πραγματικός και χρησιμοποιήθηκε ως δοκιμαστικό φορέας για τον ελαφρύ πύραυλο-φορέα Angara-1.2, ο οποίος δεν είχε θέσει σε τροχιά ωφέλιμο φορτίο έως τις 30 Απριλίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την εκτροπή του πυραύλου από την τροχιά του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.