ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Το BBC έφτιαξε ντοκιμαντέρ για να κατηγορήσει τη Ρωσία ότι σχετίζεται με τις εκρήξεις στον Nord Stream

Τα πλοία φέρεται να εντοπίστηκαν να χρησιμοποιούν επικοινωνίες αναχαίτισης του ρωσικού ναυτικού

Το BBC έφτιαξε ντοκιμαντέρ για να κατηγορήσει τη Ρωσία  ότι σχετίζεται με τις εκρήξεις στον Nord Stream

Έξι μήνες μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream» στη Βαλτική και το πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ Δύσης και Μόσχας συνεχίζεται. Η υπόθεση επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την προβολή ενός ερευνητικού ντοκιμαντέρ.

#038;ab_channel=PronewsTV

Ρωσικά πλοία ικανά να εκτελούν υποβρύχιες επιχειρήσεις κατέπλεαν κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκαν αργότερα εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, σύμφωνα με σχετικό ντοκιμαντέρ.

Τα πλοία φέρεται να εντοπίστηκαν να χρησιμοποιούν επικοινωνίες αναχαίτισης του ρωσικού ναυτικού.

Σύμφωνα με το ΒΒC, το πιο πρόσφατο πρόγραμμα της τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ «Σκιώδης πόλεμος του Πούτιν» και το συνοδευτικό podcast «Ψυχρό Μέτωπο» παρέχει ένα πιθανό στοιχείο που δείχνει την εμπλοκή της Μόσχας.

Τα πλοία φέρεται να περιλαμβάνουν το ρωσικό ναυτικό ερευνητικό σκάφος Sibiryakov, το ρυμουλκό SB-123 και ένα τρίτο πλοίο από τον ρωσικό ναυτικό στόλο που τα μέσα ενημέρωσης δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ονομαστικά.

Επρόκειτο για τα λεγόμενα «πλοία-φαντάσματα», που είχαν κλειστούς τους πομπούς τους. Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, ωστόσο, λένε ότι κατάφεραν να παρακολουθήσουν τις κινήσεις τους, χρησιμοποιώντας ραδιοεπικοινωνίες αναχαίτισης που τα σκάφη έστειλαν σε ρωσικές ναυτικές βάσεις μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2022.

Αυτές οι κινήσεις παρακολουθήθηκαν από έναν πρώην αξιωματικό πληροφοριών του βρετανικού ναυτικού, ο οποίος εργάστηκε για την αναχαίτιση του ρωσικού στόλου της Βαλτικής έως ότου συνταξιοδοτήθηκε το 2018. Αυτό το άτομο – που παραμένει ανώνυμο στο ντοκιμαντέρ – λέει ότι χρησιμοποίησε ραδιοεπικοινωνίες για να πραγματοποιήσει την έρευνά του.

Αυτά τα πλοία λέγεται ότι βρίσκονταν κοντά στο σημείο έκρηξης για αρκετές ώρες.

Ένα από τα σκάφη, το Sibiryakov, πιστεύεται ότι είναι ικανό για υποβρύχια επιτήρηση και χαρτογράφηση, καθώς και εκτόξευση ενός μικρού υποβρύχιου οχήματος.

Ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Βασιλικού Ναυτικού υποστηρίζει ότι ακολούθησε μια ασυνήθιστη διαδρομή πλοήγησης τον Ιούνιο, γύρω από το μέρος όπου ο αγωγός αργότερα ανατινάχτηκε, και άλλαξε το μοτίβο επικοινωνίας του σε μυστικό δέκτη.

Το άλλο σκάφος που δεν κατονομάζεται, βρισκόταν επίσης στην περιοχή την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου .

Και το τρίτο σκάφος, το ναυτικό ρυμουλκό SB-123, λέγεται ότι έφτασε μόλις πέντε ημέρες πριν από τις εκρήξεις του Σεπτεμβρίου.

Η ραδιοφωνική επικοινωνία υποδηλώνει ότι έμεινε εκεί όλο το απόγευμα και τη νύχτα προτού αποπλεύσει πίσω προς τη Ρωσία.

Οι υποβρύχιες εκρήξεις τον περασμένο Σεπτέμβριο έθεσαν εκτός λειτουργίας τους δύο αγωγούς Nord Stream – που κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Η αιτία των εκρήξεων παραμένει ασαφής.

Αμέσως μετά, ορισμένοι στη Δύση ενοχοποίησαν τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα κατηγόρησε τις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσημες έρευνες εξακολουθούν να διεξάγονται σε χώρες της Βαλτικής κοντά στην περιοχή της έκρηξης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.