Προειδοποίηση Ρωσίας προς Σουηδία που «δεν αποκλείει την είσοδο στο ΝΑΤΟ»: Ρωσικά μαχητικά με πυρηνικά στον εναέριο χώρο της

H Στοκχόλμη μιλά «για προσπάθειες τρομοκράτησης της χώρας από την Μόσχα»

Προειδοποίηση Ρωσίας προς Σουηδία που «δεν αποκλείει την είσοδο στο ΝΑΤΟ»: Ρωσικά μαχητικά με πυρηνικά στον εναέριο χώρο της

Τέσσερα ρωσικά μαχητικά από το Καλίνινγκραντ, δύο Su-24 υποστρατηγικής κρούσης  και δύο Su-27MS μπήκαν τον εναέριο χώρο της Σουηδίας, αμέσως μετά την δήλωση της  πρωθυπουργού της χώρας, Μαγκνταλένα Άντερσον ότι «δεν αποκλείει την πιθανότητα να ζητήσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ λόγω της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία».

Δύο από τα ρωσικά αεροσκάφη που παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο κοντά στο Γκότλαντ ήταν οπλισμένα με πυρηνικά όπλα.

Όπως μετέδωσε το σουηδικό κανάλι TV4 Nyheterna, «τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη βάση του Καλίνιγκραντ, ωστόσο τα δύο εξ αυτών εισήλθαν παρανόμως στον εναέριο χώρο της Σουηδίας στην περιοχή της νήσου Γκότλαντ και ήταν οπλισμένα με πυρηνικά», η οποία για κάποιο λόγο συγκεντρώνει το «ρωσικό ενδιαφέρον» το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά τις  προειδοποιήσεις της ρωσικής πλευράς για στρατιωτική δράση εναντίον της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ο αρχηγός της σουηδικής αεροπορίας, Καρλ Γιόχαν Έντστρομ δήλωσε ότι «είμαστε πολύ ανήσυχοι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το περιστατικό» και πρόσθεσε: «Η ρωσική συμπεριφορά είναι αντιεπαγγελματική ανεύθυνη».

Ο Καρλ Γιόχαν Έντστρομ επιβεβαίωσε το περιστατικό, λέγοντας ότι τα σουηδικά αεροσκάφη Gripen φωτογράφισαν τα ρωσικά και τα οδήγησαν εκτός εναέριου χώρου.

Νωρίτερα σήμερα η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, δήλωσε σήμερα ότι «δεν αποκλείει» την πιθανότητα να ζητήσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ λόγω της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία.

«Δεν αποκλείω με κανέναν τρόπο την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση SVT.

«Θέλω να αναλύσουμε σε βάθος τις δυνατότητες που έχουμε, τις απειλές και τους κινδύνους, ώστε να λάβουμε την καλύτερη απόφαση για τη Σουηδία», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα της επέμβασης στην Ουκρανία, η Μαγκνταλένα Άντερσον απέκλεισε την πιθανότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ δηλώνοντας ότι «σε μια τέτοια κατάσταση είναι κρίσιμης σημασίας να παραμείνει αμετάβλητη» η πολιτική ασφαλείας της Σουηδίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.