Στο «κόκκινο» η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν – Συνεχίζονται οι στρατιωτικές ασκήσεις

Διεθνείς αντιδράσεις για τους βαλλιστικούς πυραύλους του Πεκίνου

Στο «κόκκινο» η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν – Συνεχίζονται οι στρατιωτικές ασκήσεις

Κορυφώνεται η ένταση στα Στενά της Ταϊβάν μετά τις μεγαλύτερες κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν διεξαχθεί ποτέ, ως απάντηση στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι. Οι ασκήσεις άρχισαν την Πέμπτη και αναμένεται να συνεχιστούν έως την Κυριακή.

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι, προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Πεκίνου αλλά και νέες απειλές από την Κίνα οι οποίες συνοδεύτηκαν χθες και προχθές μέ ένα μπαράζ υπερπτήσεων από κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη στην Ζώνη Αεράμυνας της Ταϊβάν.

Οι μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας περιλαμβάνουν και την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση από την Κίνα.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση υψηλού συναγερμού βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊβάν Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται άρματα μάχης M60A3 TTS του Στρατού της Ταϊβάν σε δρόμους της πρωτεύουσας Ταϊπέι.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την εκτόξευση πυραύλων από την Κίνα και καλούν σε αποκλιμάκωση της έντασης μέσω της διπλωματίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου η γραμμή επικοινωνίας με το Πεκίνο είναι ακόμα ανοικτή σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Οι εκτοξεύσεις κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων γύρω από την Ταϊβάν είναι «σοβαρό πρόβλημα που πλήττει την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των πολιτών μας», δήλωσε σήμερα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα. «Καλούμε να σταματήσουν αμέσως τα στρατιωτικά γυμνάσια» της Κίνας, πρόσθεσε ο κ. Κισίντα έπειτα από συνάντησή του με την πρόεδρο της Βουλής της Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, τη Νάνσι Πελόσι, η οποία αφίχθη χθες Πέμπτη στο Τόκιο. Ο κ. Κισίντα επαναβεβαίωσε εξάλλου ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν».

Για το Κρεμλίνο, πάντως, η Κίνα έχει κάθε δικαίωμα να διεξάγει ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν. «Όλοι ξέρουμε τι προκάλεσε αυτές τις εντάσεις. Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι. Ήταν μία απολύτως περιττή επίσκεψη και πρόκληση. Είναι κυρίαρχο δικαίωμα της Κίνας να διεξάγει τις ασκήσεις» τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Έκκληση στο Πεκίνο για ειρηνική επίλυση των διαφορών του με την Ταϊβάν απηύθυναν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, ενώ ο Αμερικανός υπoυργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον στην περιοχή δεν αλλάζει. «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μονομερή προσπάθεια για την αλλαγή του Στάτους Κβο, ειδικά με τη βία. Παραμένουμε πιστοί στην πολιτική της “μιας Κίνας”» υπογράμμισε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Οι ασκήσεις των Κινέζων

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου, «το Κομμουνιστικό Κόμμα» της Κίνας εκτόξευσε «πολλαπλούς πυραύλους Ντονγκφένγκ στα ύδατα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά της Ταϊβάν από τις 13:56 (σ.σ.: τοπική ώρα· 08:56 ώρα Ελλάδας)».

Η κρατική εφημερίδα της Κίνας Global Times δημοσίευσε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει την εκτόξευση κινεζικών πυραύλων νωρίτερα σήμερα με στόχο τα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν. Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας ανέφερε πως ολοκλήρωσε εκτοξεύσεις συμβατικών πυραύλων και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές όπου έγιναν έχουν πλέον αρθεί. Nωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο είχε δημοσιεύσει βίντεο που κατέγραφε την εκτόξευση βλημάτων στα στενά της Ταϊβάν:

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο άρχισε το μεσημέρι (τοπική ώρα· στις 07:00 ώρα Ελλάδας) στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν, πάνω σε πολυσύχναστες θαλάσσιες εμπορικές οδούς.

«Τα γυμνάσια ξεκινούν», ανέφερε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μέσω Weibo, του κινεζικού αντίστοιχου του Twitter, και θα συνεχιστούν ως την Κυριακή το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής δεν θα επιτρέπεται η είσοδος «πλοίων και αεροσκαφών» στα πεδία όπου θα γίνονται ασκήσεις με πραγματικά πυρά, πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο Πινγκτάν, κινεζικό νησί κοντά σε μια από τις ζώνες των γυμνασίων, στρατιωτικά ελικόπτερα πέρασαν κινούμενα προς την κατεύθυνση της Ταϊβάν, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο στρατός της Ταϊβάν από την πλευρά του ανέφερε ότι «προετοιμάζεται για πόλεμο» αν και «χωρίς να επιδιώκει πόλεμο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.