ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαψεύδουν πως στέλνουν όπλα στο Σουδάν

Τα ΗΑΕ «δεν παίρνουν το μέρος κανενός στην τρέχουσα σύρραξη που συνταράσσει το Σουδάν»

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαψεύδουν πως στέλνουν όπλα στο Σουδάν

Η διπλωματία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διέψευσε χθες Κυριακή δημοσίευμα του Τύπου κατά το οποίο βρέθηκαν όπλα μέσα σε αεροσκάφος που υποτίθεται πως μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προοριζόμενη για τους πρόσφυγες από το Σουδάν, τονίζοντας την ουδετερότητά της χώρας στον πόλεμο.

Από τη 15η Απριλίου, στο Σουδάν μαίνεται ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στον στρατό, υπό την ηγεσία του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), τους παραστρατιωτικούς υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, η διευθύντρια επικοινωνίας του υπουργείου Εξωτερικών των Εμιράτων, η Άφρα αλ Χαμέλι, διαβεβαίωσε πως η χώρα της δεν «προμηθεύει με όπλα και πυρομαχικά κανένα από τα εμπόλεμα μέρη στο αδελφό Σουδάν».

Η Α.Χαμέλι πρόσθεσε πως τα ΗΑΕ «δεν παίρνουν το μέρος κανενός στην τρέχουσα σύρραξη που συνταράσσει το Σουδάν, επιδιώκουν να τερματιστεί και καλούν να γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία» του εμπόλεμου κράτους.

Από το ξέσπασμα της σύρραξης, τα ΗΑΕ «καλούν σε αποκλιμάκωση, κατάπαυση του πυρός και διάλογο», συμπλήρωσε.

Την περασμένη Πέμπτη, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη αξιωματούχους της Ουγκάντας, πως τη 2η Ιουνίου βρέθηκαν όπλα μέσα σε αεροσκάφος που υποτίθεται πως μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από τα ΗΑΕ σε Σουδανούς πρόσφυγες στο Τσαντ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Τζέρναλ: «Αντί για τα τρόφιμα και τα ιατρικά εφόδια που αναφέρονταν στο δηλωτικό του φορτίου του αεροσκάφους, αξιωματούχοι της Ουγκάντας είπαν πως βρήκαν δεκάδες πλαστικά κουτιά στον χώρο του φορτίου γεμάτα πυρομαχικά, τουφέκια εφόδου και άλλα ελαφρά όπλα».

Μολαταύτα το αεροσκάφος των ΗΑΕ, που έκανε ενδιάμεσο σταθμό στο Έντεμπε (Ουγκάντα) «έλαβε άδεια να συνεχίσει το ταξίδι του προς το διεθνές αεροδρόμιο Αμτζαράς στο ανατολικό Τσαντ», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Και κατόπιν, αξιωματούχοι «έλαβαν διαταγή από ανωτέρους τους να σταματήσουν να επιθεωρούν τα αεροσκάφη από τα Εμιράτα», κατά το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν υποστηρίζονται από ξένες χώρες, με τη γειτονική Αίγυπτο να υποστηρίζει τον στρατηγό Μπουρχάν και τα ΗΑΕ τον αντίπαλό του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή από τα μέσα Απριλίου σε σχεδόν 4.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED — ο απολογισμός αυτός είναι αναμφίβολα υποτιμημένος, με δεδομένο το χάος, τα διασταυρούμενα πυρά και το ότι οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί σε μεγάλο μέρος της χώρας. Άλλοι τέσσερα εκατομμύρια και πλέον Σουδανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.