ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Στην 38η επέτειο της καταστροφής στο Τσερνόμπιλ Λιθουανία και Πολωνία λένε ότι θέλουν πυρηνικά στο έδαφός τους!

Επικίνδυνα παιχνίδια του ΝΑΤΟ στον «Διάδρομο Σουβάλκι»

Στην 38η επέτειο  της καταστροφής  στο Τσερνόμπιλ Λιθουανία και Πολωνία λένε ότι θέλουν πυρηνικά στο έδαφός τους!

Παίζουν με τη φωτιά Πολωνία και Λιθουανία καθώς οι πρόεδροι των χωρών που συναντήθηκαν τάχθηκαν υπέρ της εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στο έδαφός τους.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα ανέφερε ότι υποστηρίζει την ιδέα που διατύπωσε ο Πολωνός ομόλογός του Αντρζέι Ντούντα για την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων του ΝΑΤΟ στη χώρα του ως… μέσο αποτροπής για τη Ρωσία, ξεχνώντας ότι αμέσως γίνεται στόχος των ρωσικών Iskander με πυρηνική κεφαλή.

Όλα αυτά 38 χρόνια ακριβώς μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ στις 26 Απριλίου του 1986 το οποίο κόστισε μεταξύ 12.000 και 57.000 θανάτων που σχετίζονταν με την ραδιενέργεια από το πυρηνικό δυστύχημα!

Προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι τα πυρηνικά όπλα, μπορεί να αφανίσουν πλήρως την Ευρώπη και ίσως το σύνολο της ανθρωπότητας.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν θέματα ασφαλείας όταν συναντήθηκαν για να παρακολουθήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μέσα στον «Διάδρομο Σουβάλκι», μια λωρίδα γης 65 χλμ. που χωρίζει στην ένωση μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας, τη Λευκορωσία σύμμαχο της Μόσχας και τον ρωσικό θύλακα του βαριά εξοπλισμένου στρατιωτικά Καλίνινγκραντ.

«Η ιδέα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων δεν είναι πολεμοχαρής, ούτε απειλητική για τη Ρωσία, είναι ένα στοιχείο αποτροπής» δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος ενώπιον των δημοσιογράφων, αναβοώντας πλήρως την διεθνή κατάσταση γύρω του.

Ο Πολωνός ομόλογός του, ο συντηρητικός Αντρζέι Ντούντα, πρότεινε αυτή την εβδομάδα την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας του προκειμένου να αντιμετωπίσει τους πυραύλους που έχει αναπτύξει η Ρωσία στο Καλίνινγκραντ και στη Λευκορωσία, μια ιδέα που δεν υποστήριξε η φιλελεύθερη κυβέρνηση της χώρας αλλά που προκάλεσε την οργή της Μόσχας. Ο Ντούντα υπεραμύνθηκε ωστόσο εκ νέου της ιδέας αυτής σήμερα.

«Το σύνολο του εδάφους του ΝΑΤΟ, όπως το καταλαβαίνουμε, πρέπει να προστατεύεται κατάλληλα και επαρκώς, και είναι επομένως πολύ λογικό ένας πυρηνικός μηχανισμός να μπορεί να αναπτυχθεί εκ νέου προς την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

«Ως μια από τις χώρες αυτές, δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε αυτά τα όπλα» πρόσθεσε.

Οι δύο πρόεδροι έκαναν τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων στις οποίες μετέχουν 1.500 στρατιώτες του ΝΑΤΟ για να δοκιμάσουν διάφορα σενάρια άμυνας στον Διάδρομο Σουβάλκι, ο οποίος θεωρείται ως το αδύναμο σημείο της Συμμαχίας στην περιοχή.

Τι είναι όμως ο «Διάδρομος Σουβάλκι»;

Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ των 15.000 τ.χλμ. και της Λευκορωσίας και η οποία διαγράφεται από τα σύνορα μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας και που πολλοί πιστεύουν ότι εκεί θα κτυπήσει η Ρωσία, εάν η ΕΕ προχωρήσει στον αποκλεισμό του ρωσικού θύλακα.

Είναι, λένε στρατιωτικοί αναλυτές, η περιοχή όπου η Ρωσία πιθανότατα θα χτυπούσε πρώτη εάν αποφάσιζε ότι η εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν θα της άφηνε κανένα άλλο περιθώριο.

Υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι και μία σιδηροδρομική γραμμή που πηγαίνει από την Πολωνία στη Λιθουανία μέσω του κενού του Suwałki, το οποίο κατά τα άλλα είναι ελώδες και δύσκολο έδαφος για έναν μηχανοποιημένο στρατό.

Το Καλίνινγκραντ, που κάποτε βρισκόταν εντός της ΕΣΣΔ βρίσκεται σήμερα εγκλωβισμένο ανάμεσα σε συμμάχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και βασίζεται σε πολλά από τα αγαθά του –συμπεριλαμβανομένων μετάλλων, άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου– που φτάνουν σιδηροδρομικώς από την ηπειρωτική Ρωσία. επιτρεπόταν αυτά να μεταφέρονταν στο Καλίνινγκραντ βάσει συμφωνιών που συνήφθησαν το 2004.

Το Κρεμλίνο λέει ότι η παρεμπόδιση της διαμετακόμισης οποιωνδήποτε εμπορευμάτων που προορίζονται αποκλειστικά για το Καλίνινγκραντ είναι μια «παράνομη και άνευ προηγουμένου» πράξη που έρχεται σε αντίθεση με αυτές τις συμφωνίες. Η Λιθουανία έχει δηλώσει ότι απλώς επιβάλλει τους νόμους της ΕΕ.

Εκτός από τις πολωνικές δυνάμεις, τα πλησιέστερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Suwałki βρίσκονται σε ένα στρατόπεδο στο Bemowo Piskie, ένα χωριό 96 χλμ. πιο νότια. Είναι γεμάτο με 800 στρατιώτες από το 1ο τάγμα, του 185ου συντάγματος Πεζικού από την Εθνοφρουρά της Καλιφόρνια, μαζί με άλλους 400 από τους Βρετανούς «Βασιλικούς Δράκους» και άλλες ρουμανικές και κροατικές μονάδες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.