ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Διάδρομος Suwałki: «Οι Ρώσοι μπορεί να έρθουν οποιαδήποτε στιγμή»

Ο αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ φέρνει νέα δεδομένα - Το σημείο «μηδέν» όπου κρίνονται όλα

Διάδρομος Suwałki: «Οι Ρώσοι μπορεί να έρθουν οποιαδήποτε στιγμή»

Suwałki Gap: Αυτή είναι η περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του ρωσικού θύλακα του  Καλίνινγκραντ των 15.000 τ.χλμ. και της Λευκορωσίας και η οποία διαγράφεται από τα σύνορα μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας και που πολλοί πιστεύουν ότι εκεί θα κτυπήσει η Ρωσία, εάν η ΕΕ δεν δώσει εντολή στη Λιθουανία να σταματήσει τον άτυπο αποκλεισμό του.

Πρόκειται για τον αδύναμο «κρίκο» του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρουν δυτικοί αναλυτές.

Η περιοχή μήκους 100 χλμ. περίπου συνδέει την Λευκορωσία και με το Καλίνινγκραντ και για αυτό ονομάζεται συχνά και «διάδρομος Suwałki».

Για την ακρίβεια είναι διάδρομος για την Ρωσία και «κενό» για το ΝΑΤΟ. Η κατάληψή της έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα για την Ρωσία: Αφενός διασφαλίζει τον απρόσκοπτο εφοδιασμό του Καλίνινγκραντ, αφετέρου αποκόπτει από το έδαφος τις Δημοκρατίες της Βαλτικής οι οποίες δεν μπορούν να “επικοινωνήσουν”  με το ΝΑΤΟ.

Είναι, λένε στρατιωτικοί αναλυτές, είναι η περιοχή όπου η Ρωσία πιθανότατα θα χτυπούσε πρώτος εάν αποφάσιζε ότι η εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο  στην Ουκρανία δεν θα του άφηνε κανένα άλλο περιθώριο.

Το τελευταίο διάστημα όμως με τα όσα συμβαίνουν μεταξύ Λιθουανίας και Ρωσίας, τα εμπόδια δηλαδή που θέτει η πρώτη στον ανεφοδιασμό του Καλίνινγκραντ και τα οποία έχουν προκαλέσει την οργή της Μόσχας  δυτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τον διάδρομο αυτόν αφού ο αποκλεισμός –δια ξηράς- του Καλίνινγκραντ θεωρείται casus belli από την Ρωσία.

Εάν δε η Ρωσία αποφάσιζε να διευρύνει τη ρωσική σφήνα τότε  η  στρατηγική του Κρεμλίνου, πιστεύουν οι σχεδιαστές, θα ήταν να εισβάλει στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία από την ηπειρωτική Ρωσία. Οι πρωτεύουσες της Βαλτικής ενδέχεται να καταληφθούν σε λιγότερο από τρεις ημέρες, εκτιμούν οι αναλυτές.

Ταυτόχρονα, ο Πούτιν θα προσπαθούσε να κόψει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να ενισχύσει μετατρέποντας αυτό το τμήμα της συνοριακής περιοχής, τον μοναδικό χερσαίο διάδρομο που θα ήταν διαθέσιμος στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, σε ένα αδιαπέραστο τοπίο κόλασης.

Υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι και μία σιδηροδρομική γραμμή που πηγαίνει από την Πολωνία στη Λιθουανία μέσω του κενού του Suwałki, το οποίο κατά τα άλλα είναι ελώδες και δύσκολο έδαφος για έναν μηχανοποιημένο στρατό.

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, φαίνεται να είναι πρόθυμος να αφήσει τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει τη χώρα του ως σημείο εφόρμησης  για μια επέμβαση τέτοιου είδους.

Το Καλίνινγκραντ σφύζει από όπλα, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων. Τις τελευταίες ημέρες, τα ρωσικά ειδησεογραφικά δίκτυα ανέφεραν ότι προσωπικό του Στόλου της Βαλτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με έδρα το Καλίνινγκραντ, διεξήγαγε εκπαιδευτική άσκηση για μονάδες πυραύλων και πυροβολικού.

Η Λιθουανία έχει κατηγορηθεί ότι «μπλόκαρε» το Καλίνινγκραντ, αφού οι κρατικοί της σιδηρόδρομοι αρνήθηκαν να επιτρέψουν τη σιδηροδρομική διαμετακόμιση χάλυβα και σιδηρομεταλλεύματος, που πλέον απαγορεύεται να εισάγονται στην ΕΕ, από την ηπειρωτική Ρωσία στο Καλίνινγκραντ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε την κυβέρνηση στο Βίλνιους για αντίποινα που «θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας».

Το Καλίνινγκραντ, που κάποτε βρισκόταν εντός της ΕΣΣΔ βρίσκεται σήμερα εγκλωβισμένο ανάμεσα σε συμμάχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και βασίζεται σε πολλά από τα αγαθά του –συμπεριλαμβανομένων μετάλλων, άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου– που φτάνουν σιδηροδρομικώς  από την ηπειρωτική Ρωσία. επιτρεπόταν αυτά να μεταφέρονταν στο Καλίνινγκραντ  βάσει συμφωνιών που συνήφθησαν το 2004.

Το Κρεμλίνο λέει ότι η παρεμπόδιση της διαμετακόμισης οποιωνδήποτε εμπορευμάτων που προορίζονται αποκλειστικά για το Καλίνινγκραντ είναι μια «παράνομη και άνευ προηγουμένου» πράξη που έρχεται σε αντίθεση με αυτές τις συμφωνίες. Η Λιθουανία έχει δηλώσει ότι απλώς επιβάλλει τους νόμους της ΕΕ.

Εκτός από τις πολωνικές δυνάμεις, τα πλησιέστερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Suwałki βρίσκονται σε ένα στρατόπεδο στο Bemowo Piskie, ένα χωριό 96 χλμ.  πιο νότια. Είναι γεμάτο με 800 στρατιώτες από το 1ο τάγμα, του 185ου συντάγματος  Πεζικού από την Εθνοφρουρά της Καλιφόρνια, μαζί με άλλους 400 από τους Βρετανούς «Βασιλικούς Δράκους» και άλλες ρουμανικές και κροατικές μονάδες.

https://twitter.com/ViMourot/status/1541066270468149249

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.