ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Ιαπωνία ενέκρινε την μελλοντική εξαγωγή του μαχητικού 6ης γενιάς GCAP που αναπτύσσει με Βρετανία και Ιταλία

Η Ιαπωνία έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες έως το 2027

Η  Ιαπωνία ενέκρινε την μελλοντική εξαγωγή  του μαχητικού 6ης γενιάς GCAP που αναπτύσσει με Βρετανία και Ιταλία

Την εξαγωγή των μαχητικών αεροσκαφών που αναπτύσσει η Ιαπωνία με τη Βρετανία και την Ιταλία ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της χώρας. 

Είναι, όπως σημειώνει το BBC, η τελευταία σε μια σειρά κινήσεων απομάκρυνσης από τις ειρηνιστικές πολιτικές που χαρακτήριζαν τη χώρα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945.

Έρχεται μάλιστα λίγο πριν από την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, όπου αναμένεται να τονίσει τη συμμαχία του Τόκιο με την Ουάσινγκτον και την ετοιμότητα της χώρας του να εμπλακεί περισσότερο στις αμυντικές συνεργασίες.

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου προβλέπει ότι η Ιαπωνία θα μπορεί να πουλά αεροσκάφη σε χώρες με τις οποίες το Τόκιο έχει υπογράψει αμυντικά συμβόλαια και στις οποίες δεν υπάρχει τρέχουσα σύγκρουση.

Ωστόσο, κάθε πώληση μαχητικού αεροσκάφους θα απαιτεί την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Ιαπωνία έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες έως το 2027, επικαλούμενη τις απειλές που συνιστούν η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ιαπωνία προσχώρησε στη συνεργασία Βρετανίας και Ιταλίας, με την ονομασία Tempest, για την ανάπτυξη μαχητικού αεροσκάφους που θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένους αισθητήρες. Είναι η πρώτη συνεργασία του Τόκιο για την ανάπτυξη αμυντικού εξοπλισμού με μια χώρα εκτός των ΗΠΑ.

Τα αεροσκάφη αναμένεται να καταστούν επιχειρησιακά έως το 2035.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η κατεχόμενη τότε από τις ΗΠΑ Ιαπωνία υιοθέτησε σύνταγμα που λέει ότι η χώρα αποκηρύσσει τον πόλεμο και τη χρήση βίας για την επίλυση διεθνών διαφορών. Το σύνταγμα δεν αναγνωρίζει επίσημα τον στρατό και τον περιορίζει στις δυνατότητες αυτοάμυνας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, επέβαλε απαγόρευση εξαγωγών όπλων, η οποία χαλάρωσε για πρώτη φορά το 2014 υπό τον τότε πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. Τον Δεκέμβριο του 2023, η Ιαπωνία χαλάρωσε ακόμη περισσότερο τους κανόνες για την πώληση φονικών όπλων που κατασκευάζει με ξένες άδειες να εξάγονται στη χώρα όπου εδρεύει ο αδειοδότης. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για το Τόκιο να στείλει αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot στις ΗΠΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.