Α.Τσίπρας: «Μαζί με τον Ρ.Τ.Ερντογάν θα κηρύξουμε την έναρξη της Σχολής της Χάλκης» – Με τι αντάλλαγμα;

Α.Τσίπρας: «Μαζί με τον Ρ.Τ.Ερντογάν θα κηρύξουμε την έναρξη της Σχολής της Χάλκης» – Με τι αντάλλαγμα;

Όπως όλα δείχνουν ο Α.Τσίπρας είναι αποφασισμένος να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης κάτι το οποίο θα συμβεί μόνο αν ο Ρ.Τ.Ερντογάν πετύχει να πάρει το αντάλλαγμα το οποίο ζητάει και είναι οι μουφτήδες στην Θράκη.

Οι μουφτήδες είναι αυτοί μέσω των οποίων η Άγκυρα θα μπορεί να ελέγχει εντελώς της ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.

«Αισθάνομαι στις πλάτες μου το βάρος της ιστορίας και έχω την αισιοδοξία ότι όταν θα διαβώ αυτό το κατώφλι θα το διαβώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν για να κυρήξουμε την έναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.»

Το «δόλωμα» της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν αφού προσφέρει την επαναλειτουργία της με αντάλλαγμα τους «μουφτήδες» στην Θράκη.

Δηλαδή θέλει να μπορεί να διορίζει νόμιμα η Άγκυρα τους μουφτήδες της μουσουλμανικής μειονότητας για να μπορεί έτσι να την κατευθύνει προς την τουρκική πλευρά.

Μην ξεχνάμε ότι οι μουφτήδες στην Θράκη έχουν και νομικές δικαιοδοσίες και όχι μόνο θρησκευτικές αρμοδιότητες

Ο Α.Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας εν ενεργεία πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και αυτή την ώρα παρακολουθεί την θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σήμερα, εορτάζεται ο Αγίος Φώτιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 1933, είχε επισκεφθεί την Σχολή ο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά ως πρώην πρωθυπουργός.

Στο έργο και το πνεύμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που ήταν σαρξ εκ της σαρκός του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην έναρξη της ομιλίας του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Οι καιροί αλλάζουν, όμως η αποστολή της Εκκλησίας του Χριστού παραμένει αμετακίνητος και αναλλοίωτος ούσα οικοδομημένη επί την πέτρα» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Α.Τσίπρας δήλωσε: «Ευχαριστώ τον Πατριάρχη που με ξενάγησε στους τόπους που από μικρό παιδί ήρθε να σπουδάσει, ερχόμενος από την Ίμβρο.

Με ξενάγησε σε αυτή την κιβωτό σοφίας και είδα την αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται για να ψηφιοποιηθεί, για όλους.

Σήμερα είχα την χαρά να ανακαλύψω ότι η παρουσία μας εδώ δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας αλλά ελπίδας, χαράς, θετικής ανταπόκρισης από τους απλούς Τούρκους πολίτες του ιστορκού αυτού τόπου, που έφτασαν στην αποβάθρα να μας δεχτούν.

Πιστεύω ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα αποτελέσει απόδειξη φιλίας αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης.

Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα ο ένας στον άλλο αλλά μόνο στους εαυτούς μας και στην διεθνή κοινότητα. Η σημερινή ημέρα δίνει τα σωστά μηνύματα και αυτά θέλω να εκπέμψω. Υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας αλλά μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούμε να τα επιλύσουμε.

Η τουρκική κυβέρνηση έκανε βήματα τα προηγούμενα χρόνια. Και θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε κοντά σε αυτή τη μέρα που σε αυτές τις αίθουσες θα υπάρχουν γέλια φοιτητών και μαθητών που θα δισδάσκονται από άξιους ανθρώπους

Ο θεσμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελεί θεματοφύλακα παναθρώπινων αξιών και θα ήθελα να σας συγχαρώ για το έργο σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας, ανταλλαγής, ή διμερούς διαπραγμάτευσης η αυτονόητη υποχρέωση των κυβερνήσεών μας για προστασία των διακιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.