Σε ποιους ανέθεσε ο Α.Τσίπρας την εκχώρηση του Αιγαίου στην Τουρκία – Αλλά… δεν θα προκάνει!

Σε ποιους ανέθεσε ο Α.Τσίπρας την εκχώρηση του Αιγαίου στην Τουρκία – Αλλά… δεν θα προκάνει!

Oρίστηκαν αυτοί οι οποίοι θα αναλάβουν να τρέξουν την διαδικασία εκχώρησης του Αιγαίου στην Τουρκία αν και ο διορισμός τους αποτελεί απλά τυπική υπόθεση καθώς η επόμενη κυβέρνηση δεν θα τους διατηρήσει στις θέσεις τους.

Οσο και αν “τρέξει” ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός πως δεν προλαβαίνει, καθώς απαιτείται μεγάλο διάστημα μέχρι την υπογραφή Συνθηκών. Μέχρι το Μάιο ή στην χειρότερη περίπτωση τον Σεπέμβριο, “αποχαιρετά” την εξουσία.

Αυτό που θα πρέπει να δούμε πλέον είναι τις προθέσεις της επόμενης κυβέρνησης. Θα συναινέσει στην εκχώρηση του Αιγαίου;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α.Τσίπρας συμφώνησε στον “οδικό χάρτη” που οδηγεί στην εκχώρηση του Αιγαίου στην Αγκυρα.

Πιο αναλυτικά, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στα μέσα Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Αναφορικά με το κυπριακό, θα υπάρξουν διερευνητικές επαφές ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επίσης, θα υπάρξει επικοινωνία σε επίπεδο γενικών γραμματέων των δύο ΥΠΕΞ.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα του Τούρκου ΥΠΕΣ, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ώστε να τεθεί επί τάπητος το πώς εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Στον τομέα της οικονομίας και του τουρισμού, έχει συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και της υπουργού Εμπορίου της Τουρκίας.

Εξετάζεται επίσης, μέχρι το καλοκαίρι να λειτουργήσει η ακτοπλοϊκή γραμμή Σμύρνη-Θεσσαλονίκη. Τέλος, σχεδιάζεται η διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ, αλλά και επενδύσεις στην Ελλάδα.

Οπως ανέφερε χτες το pronews.gr, η πέραν της ώρας διαπραγμάτευση Α.Τσίπρα και Ρ.Τ.Ερντογάν χθες στην Άγκυρα ήταν κυριολεκτικά εφ όλης της ύλης, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Τι διαπραγματεύθηκε ο Α.Τσίπρας:

– Εθνικό Εναέριο Χώρο 10 ν.μ.,

– FIR Αθηνών,

– Κατάργησης κατάθεσης σχεδίων πτήσης από τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη,

– Πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών «στο Αιγαίο», (παραβάσεις παραβιάσεις),

– Αναθεώρηση Συνθηκών,

– Παραπομπή όλων των θεμάτων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ή παραπομπή μόνον του θέματος οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας αν προηγουμένως έχουν λυθεί διμερώς όλα τα υπόλοιπα.

Α.Τσίπρας και Ρ.Τ.Ερντογάν συμφώνησαν – και την σχετική ανακοίνωση έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός – ότι όλα τα θέματα θα παραπεμφθούν σε Επιτροπές των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας , με πρώτο θέμα προς εφαρμογή τις (ελεύθερες) «πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτά είναι και τα θέματα που θα “τρέξουν” τα πολιτικά «δίδυμα» Ελλάδας και Τουρκίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.