Ο Μ.Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον Γ.Κατρούγκαλο γιατί αναγνώρισε ότι «χωρίς την Τουρκία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»!

Ο Μ.Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον Γ.Κατρούγκαλο γιατί αναγνώρισε ότι «χωρίς την Τουρκία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»!

Πλέον όλα επιβεβαιώνονται όσα είχε δημοσιεύσει το pronews.gr δια στόματος του ίδιου του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μ.Τσαβούσογλου είπε:

«Στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα» και πρόσθεσε πως «χωρίς την Τουρκία δεν θα γίνει κανένα πρότζεκτ»!

Ο ίδιος ο Μ.Τσαβούσογλου τον ευχαρίστησε για αυτό!

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως βρίσκεται στην Τουρκία μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκειμένου «να προωθήσουμε τη θετική ατζέντα όπως συμφώνησαν οι δύο ηγέτες μας, λίγο καιρό πριν, στην Άγκυρα»!

Δηλαδή είναι πλέον παραδεκτό ότι ο Α.Τσίπρας συμφώνησε σε όλες τις απαιτήσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι δύο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα για το πώς μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην πολύνεκρη επίθεση στη Νέα Ζηλανδία με στόχο Μουσουλμάνους, τονίζοντας ότι «εμείς δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των πολιτισμών».

«Πιστεύουμε ότι οι σχέσεις των λαών πρέπει να χαρακτηρίζονται από τον αμοιβαίο σεβασμό και ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε.

Μίλησε, επίσης, για μια «θετική ατζέντα» που οικοδομείται με την Τουρκία και η οποία περιλαμβάνει, όπως είπε, «πώς θα εξασφαλίσουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας» με την εφαρμογή «μέτρων εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί και βρίσκοντας τρόπους να συζητήσουμε την επίλυση προβλημάτων που μας απασχολούν».

Ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Τουρκία.

«Είμαστε ανοιχτοί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας να έχει μια ευρωπαϊκή Τουρκία στα ανατολικά μας σύνορα», τόνισε.

Στην αναφορά που είχε κάνει νωρίτερα ο κ. Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αποκλείεται από κανένα πρότζεκτ στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε: «Θεωρούμε ότι σε όλα τα θέματα που την αφορούν, η Τουρκία έχει δικαιώματα. Εμείς έχουμε υπερασπιστεί το αυτονόητο δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της ΑΟΖ της προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού».

«Είναι προφανές ότι στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας που εμείς θέλουμε να ισχύει και να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές», συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι επιδίωξαν να αναπτύξουν τη θετική ατζέντα σε θέματα οικονομίας, πολιτισμού και κατανόησης μεταξύ των λαών. Είπε ότι και οι δύο πλευρές έχουν πάρει πρωτοβουλίες για την αναστήλωση πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων.

«Με χαρά άκουσα από τον φίλο Μεβλούτ ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες της Παναγίας της Σουμελά και με διαβεβαίωσε ότι στις 15 Αυγούστου φέτος θα μπορέσει να ξαναγίνει λειτουργία εκεί», είπε ο Έλληνας υπουργός


Τις ευχαριστίες του προς τον Γιώργο Κατρούγκαλο διατύπωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις κοινές τους δηλώσεις

«Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στέλνοντας επίσης μήνυμας ότι «κανένα προτζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό».

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει «πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» ως «ένα θέμα που συζητάμε όποτε συναντιόμαστε».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε για το θέμα ότι «μιλήσαμε και για τη μουσουλμανική μειονότητα όπως την προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. Είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε καθήκον να φροντίσουμε για την εκπαίδευσή τους» προσθέτοντας ότι ο ίδιος έθεσε ζήτημα για την ανάγκη αντικαταστασης της διοίκησης στα βακουφικά ιδρύματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.