ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια ζήτησε η Αγκυρα – «Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας ο “Πορθητής”»

ΕΚΤΑΚΤΟ: Προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια ζήτησε η Αγκυρα – «Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας ο “Πορθητής”»

(Ανανέωση 20.41) Προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια ή διεθνή διατησία ζήτησε πριν λίγο η Αγκυρα με επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογραμμίζει στην επιστολή ότι η περιοχή στην οποία έχει σταλεί το γεωτρύπανο «Πορθητής» για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις, βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η υποστήριξη της Ε.Ε. προς την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, είναι ασύμβατη προς το Διεθνές Δίκαιο.

O κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι η Τουρκία έχει καταστήσει σαφή τη θέση της σχετικά με τις γεωτρήσεις από το 2004 και την έχει καταχωρήσει στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με τον τούρκο αξιωματούχο, «τα τελικά θαλάσσια σύνορα σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου μπορούν να επιλυθούν μόνο με συμφωνίες και όχι με παραβίαση των δικαιωμάτων τρίτων που θα συναφθούν μεταξύ των σχετικών παράκτιων κρατών βάσει του διεθνούς δικαίου».

Η άλλη μέθοδος που υπογραμμίζεται στην επιστολή είναι η προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια ή η διεθνής διαιτησία.

Η νέα τουρκική προκλητική ενέργεια έρχεται μερικές μόνο ώρες μετά τη συνάντηση του κ. Τσαβούσογλου με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Ελσίνκι ο έλληνας ΥΠΕΞ είχε ζητήσει την αποκλιμάκωση της Τουρκικής έντασης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην σκιά των διαρκών προκλήσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και της εκτεταμένης τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος 2019» που στρέφεται κατά της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή η Κύπρος εξέθεσε τις τουρκικές προκλήσεις στις ΗΠΑ

Εντωμεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία με τον Τζον Μπόλτον, Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η συνομιλία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Μπόλτον για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με παράνομες ενέργειες Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι κκ Χριστοδουλίδης και Μπόλτον αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τον χειρισμό του θέματος. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ επί του θέματος, όπως είχε εκφραστεί στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι δυο αξιωματούχοι συμφώνησαν να παραμείνουν σε συνεχή επαφή επί του συγκεκριμένου θέματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.