Νέοι τουρκικοί χάρτες διεκδικούν μέχρι την Θεσσαλονίκη: «Ήμασταν ξυπόλυτοι, τώρα με τεθωρακισμένα» (φωτό)

Νέοι τουρκικοί χάρτες διεκδικούν μέχρι την Θεσσαλονίκη: «Ήμασταν ξυπόλυτοι, τώρα με τεθωρακισμένα» (φωτό)

Νέοι χάρτες που δείχνουν ακόμη και τη Θεσσαλονίκη με τη Χαλκιδική να ανήκουν στην τουρκική επικράτεια κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο από ανώνυμους τουρκικούς λογαριασμούς. Η τακτική έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν πριν από κρίσιμες τουρκικές επεκτατικές ενέργειες.

Με κόκκινο χρώμα

Ο πιο πρόσφατος χάρτης παρουσιάζει με κόκκινο χρώμα, ως ισλαμο-τουρκικές, μεγάλες χερσαίες εκτάσεις των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το sigmalive, στην τουρκική επικράτεια εντάσσουν τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, τα μισά νησιά του Αιγαίου, ολόκληρη τη Θράκη, τη μισή Βουλγαρία, ολόκληρη τη βόρεια Συρία, κυρίως τις περιοχές που διεκδικούν οι Κούρδοι, περιοχές της Γεωργίας και του Ιράκ. Επίσης, ολόκληρη η Κύπρος εντάσσεται στην Τουρκία.

Τους χάρτες συνοδεύει κείμενο που αναφέρει πως «χθες πολεμήσαμε για τη Σμύρνη, τη Θράκη, την Αλεξανδρέττα, την Κύπρο. Σήμερα πολεμούμε για το Χαλέπι και την Ανατολική Μεσόγειο. Αύριο, για την Ρωμυλία και το Μπατούμι της Γεωργίας. Ημασταν ξυπόλυτοι, τώρα πάμε με τεθωρακισμένα». Το tweet κλείνει με την εξής δήλωση: «Δεν ξεχνάμε το Misak-ı Millî».

Ο «Εθνικός Ορκος»

Το Misak-ı Millî είναι ο «Εθνικός Ορκος», σειρά έξι αποφάσεων που έλαβε η Οθωμανική Εθνοσυνέλευση κατά την τελευταία της σύγκληση, στις αρχές του 1920.

Η ακόλουθη φράση του Κεμάλ κάνει πλήρως αντιληπτή την ουσία του «Εθνικού Ορκου»: «Κάθε έδαφος όπου ζουν Τούρκοι περιλαμβάνεται στο Misak-ı Millî. Με την βοήθεια του Αλλάχ, θα πάρω πίσω τη Μοσούλη, το Κιρκούκ και τα νησιά, καθώς επίσης θα ενσωματώσω εντός των συνόρων της Τουρκίας τη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη».

Είναι ενδεικτικό πως το Κέντρο Χειρισμού Κρίσεων της πρωθυπουργίας της Τουρκίας φέρει το όνομα «Εθνικός Ορκος».

Ο λογαριασμός που ανάρτησε τα πιο πάνω ονομάζεται «Barbarossa». Ο Μπαρμπαρόσα, που στα ιταλικά σημαίνει «κοκκινογένης», ήταν το παρατσούκλι του Khayr al-Din, γνωστού και ως Khidr, βέρβερου πειρατή και μετέπειτα ναυάρχου του οθωμανικού στόλου.

Με δική του πρωτοβουλία, η Αλγερία και η Τυνησία έγιναν περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο πατέρας του Khidr ήταν Τούρκος που γεννήθηκε στην τότε κατεχόμενη Λέσβο.

Το μίσος

Το μίσος αυτού και του αδελφού του Aruj κατά των Ισπανών και των Πορτογάλων τον ώθησε μεταξύ 1505-1511 να εντείνουν τις πειρατικές τους δραστηριότητες.

Με τη βοήθεια Τούρκων και Μουσουλμάνων μεταναστών ήθελαν να ελέγξουν τη βόρεια Αφρική. Υπό τον φόβο αντεπίθεσης των Ισπανών, πρόσφερε εκδούλευση στον Σουλτάνο και κατέλαβε το Αλγέρι το 1529, μεταβάλλοντάς το σε οθωμανικό κέντρο απ’ όπου εκπορευόταν η πειρατεία στην Ευρώπη.

Η τακτική κυκλοφορίας χαρτών από αδιευκρίνιστες πηγές για τη δημιουργία εντυπώσεων εντάθηκε τον τελευταίο καιρό από πλευράς Τουρκίας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, όπως μετέδωσαν «SigmaLive» και «Σημερινή», άλλοι χάρτες παραπληροφόρησης και προπαγάνδας «εξαφάνισαν» Ρόδο, Κάρπαθο, Κρήτη και Κύπρο, ενώ οι προπαγανδιστικοί χάρτες της «γαλάζιας πατρίδας» προηγήθηκαν της υπογραφής του παράνομου μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν.

Προηγήθηκαν οι χάρτες

Επίσης, όπως αναλύθηκε παλαιότερα στην «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο», πριν την κατάληψη εδαφών της Συρίας, προηγήθηκε η κυκλοφορία τουρκικών χαρτών που μιλούσε για «Δυτική Τουρκμενία».

Το ίδιο έγινε και στην Κύπρο, με τους διχοτομικούς χάρτες για «τουρκοκυπριακή βόρεια Κύπρο» να κυκλοφορούν από το 1957, προετοιμάζοντας το έδαφος για την Τουρκανταρσία του 1964 και την εισβολή του 1974.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.