Άσκηση βομβαρδισμού μακράς ακτίνας της τουρκικής Αεροπορίας νότια της Κρήτης: 3 εναέρια τάνκερ, 1 AWACS & 4 F-16! (upd)

Άσκηση βομβαρδισμού μακράς ακτίνας της τουρκικής Αεροπορίας νότια της Κρήτης: 3 εναέρια τάνκερ, 1 AWACS & 4 F-16! (upd)

(Ανανέωση): Σε άσκηση προσβολής στόχων σε μεγάλη ακτίνα δράσης, όπως πχ. η 115 ΠΜ και οι συστοιχίες των S-300 στην 126 ΣΜ, εξελίχθηκε η επιχειρησιακή δράση της τουρκικής αεροπορίας που είχε ξεκινήσει από την Ρόδπ, την Χίο και άλλα νησιά και κορυφώθηκε… νότια της Κρήτης!

Αυτό γιατί τουλάχιστον 10 τουρκικά F-16 τα οποία υποστήριζαν τρία αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R και ένα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E-7T AEW&C συμμετείχαν σε αυτή.

Η άσκηση περιελάμβανε φυσικά εναέριους ανεφοδιασμούς υπό την κάλυψη του ιπτάμενου ραντάρ MESA το οποίο έλεγχε σφαιρικά τον εναέριο χώρο.

Μετά την Ρόδο και την Χίο και πλειάδα άλλων μικρότερων νησιών, όπου πέταξαν επάνω από το ελληνικό έδαφος τα τουρκικά μαχητικά έφτασαν μέχρι νότια της Κρήτης, σε απόσταση ελάχιστων λεπτών από την 115 ΠΜ και τους S-300PMU1!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ σήμερα Μεγάλη Παρασκευή τα τουρκικά μαχητικά «σάρωσαν» κεντρικό, νοτιοανατολικό Αιγαίο και Λιβυκό Πέλαγος νότια της Κρήτης:

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 4 (1x4F-16, 1x3F-16, 2x2F-16)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 5
ΣΥΝΟΛΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ : 16
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 9

Καταγράφηκαν 13 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 42 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου -οι 36 από τα μαχητικά- σε κεντρικό, νοτιοανατολικό Αιγαίο και Λιβυκό Πέλαγος (Νότια Κρήτης).

Δέκα εκ των ανωτέρω παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη F-16 πάνω από την Ρόδο (στην περιοχή του Αρχάγγελου), το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, τη Γρυλούσα, Ανθρωποφάγους, τους Φούρνους, τις νοτιοανατολικές και ανατολικές ακτές της Χίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, ενώ σε 4 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση το κλίμα είναι τεταμένο αυτή την περίοδο και κανείς δεν ξέρει πάνω από ποια ελληνική περιοχή θα πετάξουν αύριο ή κάποια άλλη μέρα τα τουρκικά μαχητικά.


Μάλιστα σύμφωνα με αναφορές ένα μεταφορικό αεροσκάφος της τουρκικής Αεροπορίας C-130, όπως είχαμε αναφέρει ήδη εδώ, που ανήκει στο 222 Filo απογειώθηκε με συνοδεία τουρκικών F-16 και με κατεύθυνση της Λιβύη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.