ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Οι Ρώσοι μπήκαν στο Κίεβο – Άρμα μάχης στους δρόμους του Ομπλόνσκι – «Ετοιμάστε μολότοφ» λέει το ουκρανικό ΥΠΑΜ

«Ετοιμάστε βόμβες μολότοφ» λέει το ουκρανικό ΥΠΑΜ στους πολίτες

Οι Ρώσοι μπήκαν στο Κίεβο – Άρμα μάχης στους δρόμους του Ομπλόνσκι – «Ετοιμάστε μολότοφ» λέει το ουκρανικό ΥΠΑΜ

(Aνανέωση 10:48) Έτοιμοι να καταλάβουν το Κίεβο είναι οι Ρώσοι καθώς ξέσπασαν το πρωί της Παρασκευής μάχες στο προάστιο Ομπλόνσκι, το οποίο βρίσκεται βόρεια του Κιέβου (περίπου 10 χλμ. από το κέντρο της πόλης) και τα ουκρανικά στρατεύματα δεν δείχνουν ικανά να αναχαιτίσουν την «ρωσική επέλαση».

Όπως αναφέρει το AFP σημειώνονται ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις στο Ομπλόνσκι, ενώ πολλές υπόκωφες εκρήξεις ακούγονταν και από το κέντρο της πόλης.

Το υπουργείο Άμυνας ζητά από τους πολίτες να μην αφήσουν τα σπίτια τους και να προετοιμάσουν βόμβες μολότοφ.

Σύμφωνα με βίντεο που ανάρτησαν Ουκρανοί κάτοικοι στο Ομπλόνσκι του Κιέβου, ένα ρωσικό τεθωρακισμένο εμφανίστηκε στους δρόμους και μάλιστα πέρασε πάνω από παρκαρισμένο αυτοκίνητο.

Παράλληλα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται σήμερα εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

«Αερομεταφερόμενες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανία μάχονται γύρω από τις πόλεις Ντίμερ και Ιβανκίβ όπου έχει φτάσει μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων του εχθρού», ανέφερε ο ουκρανικός στρατός στη σελίδα του στο Facebook. Σύμφωνα με την ανάρτηση αυτή, η προέλαση «των υπέρτερων δυνάμεων του στρατού σταμάτησε στον ποταμό Τετερόφ. Η γέφυρα του ποταμού καταστράφηκε».

Δείτε χάρτη:


(Αρχικό κείμενο) Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να μπουν στο Κίεβο, με τον σύμβολο του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Χεραστσένκο, να προβλέπει ότι μέσα στην ημέρα θα γίνει επίθεση με τεθωρακισμένα στην ουκρανική πρωτεύουσα και να προσθέτει ότι σήμερα θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα της ένοπλης σύρραξης.

Όπως όλα φαίνεται μέσα σε χρόνο-ρεκόρ η Ρωσία θα «καθαρίσει» την Ουκρανία από τους νεοναζί του Κιέβου και θα προχωρήσει και στη σύλληψη του Β.Ζελένσκι (αν βρίσκεται ακόμη στην Ουκρανία).

Ο Αντόν Χεραστσένκο επεσήμανε ότι ο Στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται αργότερα σήμερα να φτάσουν σε περιοχές ακριβώς έξω από το Κίεβο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα και άλλες περιοχές βομβαρδίστηκαν νωρίτερα σήμερα με πυραύλους. Μάλιστα νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μετέφερε την πληροφορία ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Δείτε live εικόνες από το Κίεβο:

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού Στρατού που υπερασπίζονται το Κίεβο σε τέσσερα μέτωπα είναι αντιμέτωπες με αριθμητικά υπέρτερη δύναμη.

Οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα νωρίτερα σήμερα, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση, και κάλεσαν τους πολίτες να πάνε στο κοντινότερο καταφύγιο.

Σε ασφυκτικό κλοιό η πρωτεύουσα

Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, την επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέσω Facebook, ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους.

Ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας.

Σε φωτογραφία που μεταφόρτωσε ο B.Κλίτσκο εικονίζονται πυροσβέστες επί τω έργω μπροστά σε κτίριο που έχει υποστεί ζημιά και βγάζει καπνό:

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα «ρωσικό αεροσκάφος» στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε από την πλευρά του γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο Oυκρανός υφυπουργός Εσωτερικών. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), ούτε εάν αναφερόταν στους πυραύλους για τους οποίους έκανε λόγο ο στρατός.

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων κάνει πολλούς να φοβούνται πως το Κίεβο θα υποστεί επίθεση σύντομα και ότι θα πολλαπλασιαστούν οι επιθέσεις σε στρατηγικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις της πρωτεύουσας.

Β.Ζελένσκι: «Η Δύση μας άφησε μόνους – Να μιλήσουμε με τη Ρωσία»

Ένα ακόμη διάγγελμα έκανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αφού τόνισε ότι η Δύση τους άφησε μόνος του έκανε έκκληση προς τη Ρωσία για διάλογο, ώστε να τελειώσουν οι εχθροπραξίες.

«Αργά ή γρήγορα, η Ρωσία θα πρέπει να μιλήσει μαζί μας, να μας πει πώς να τερματίσουμε τις εχθροπραξίες και να σταματήσουμε αυτή την εισβολή, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η συζήτηση, τόσο λιγότερες απώλειες θα είναι» επεσήμανε.

Συμπλήρωσε πως ο κόσμος θα συνεχίσει να βλέπει τι γίνεται στην Ουκρανία από μακριά, επισημαίνοντας πως οι κυρώσεις που έχουν ανακοινωθεί κατά της Ρωσίας δεν είναι αρκετές.

«Σήμερα το πρωί υπερασπιζόμαστε το κράτος μας μόνοι μας. Όπως και χθες, οι ισχυρότερες δυνάμεις του κόσμου παρακολουθούν από μακριά», δήλωσε ο Ζελένσκι, απευθύνοντας έκκληση στους Δυτικούς να βοηθήσουν την Ουκρανία. «Η Ρωσία πείστηκε από τις χθεσινές κυρώσεις; Ακούμε στον ουρανό μας και βλέπουμε στη γη μας ότι αυτό δεν ήταν αρκετό», σημείωσε με νόημα.

Ανατινάζουν γέφυρες οι Ουκρανοί

Όπως αναφέρει το CNN, o ουκρανικός στρατός έχει ξεκινήσει και ανατινάζει τις γέφυρες του Κιέβου ώστε να κερδίσουν χρόνο και να ανασυνταχθούν οι δυνάμεις τους.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία από τα social media που δείχνει κατεστραμμένη γέφυρα σε κεντρικό δρόμο του Κιέβου:

Nέος γύρος βομβαρδισμών τα ξημερώματα

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας έγινε στόχος πυραύλων τα ξημερώματα της Παρασκευής, τοπική ώρα, σύμφωνα με σύμβουλο της κυβέρνησης της χώρας.

Το Κίεβο χτυπήθηκε με πυραύλους κρουζ ή βαλλιστικούς πυραύλους, δήλωσε σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης

«Τα πλήγματα στο Κίεβο με πυραύλους κρουζ ή βαλλιστικούς πυραύλους συνεχίστηκαν», είπε στους δημοσιογράφους μέσω γραπτού μηνύματος ο Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλος του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.