Εμπάργκο όπλων και «αποβολή» Τουρκίας από ΝΑΤΟ λόγω εισβολής σε Συρία ζητούν με σχέδιο νόμου δύο γερουσιαστές στις ΗΠΑ!

Εμπάργκο όπλων και «αποβολή» Τουρκίας από ΝΑΤΟ λόγω εισβολής σε Συρία ζητούν με σχέδιο νόμου δύο γερουσιαστές στις ΗΠΑ!

Δύο Αμερικανοί γερουσιαστές, ένας ρεπουμπλικανός κι ένας δημοκρατικός, πρότειναν στην αμερικανική Γερουσία την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και κυρώσεις σε αξιωματούχους με τα ονόματα των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, έως ότου η Άγκυρα αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία.

Την πρόταση υπογράφουν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lindsey Graham και ο Δημοκρατικός Chris Van Hollen (στην φωτό συνομιλούν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μ.Πομπέο).

Ουσιαστικά, όπως θα διαβάσετε εν συνεχεία, προτείνουν την έξωση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, αφού αν υλοποιηθούν όλα αυτά που προτείνουν στην πράξη η Τουρκία ωθείται εκτός ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα προτείνουν επίσης την εξαίρεση της Τουρκίας απ’ όλα τα στρατιωτικά προγράμματα των ΗΠΑ και τη διακοπή κάθε στρατιωτικής συνεργασίας με την Άγκυρα.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «προδοσία κατά των συμμάχων Κούρδων» την απόφαση του προέδρου να αποσύρει για λόγους ασφαλείας τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή που επιχειρούσε ο τουρκικός Στρατός.

Να σημειώσουμε ότι η Ουάσιγκτον είχε υπογράψει στρατιωτική συνθήκη με τους Κούρδους, προκειμένου από κοινού να δράσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και ειδικότερα για την απελευθέρωση της πόλης Ράκκα, από τα χέρια των ισλαμιστών, ενώ οι Κούρδοι τους είχαν βοηθήσει να εγκατασταθούν μόνιμα στην Συρία και να κτυπούν τις συριακές δυνάμεις.

Mία κίνηση άκρως συζητήσιμη ως προς τη νομιμότητά της, αφού έδρασαν αποσχιστικά και διαλυτικά κατά της κεντρικής συριακής διοίκησης της Δαμασκού, την ώρα που η πρωτεύουσα και το Χαλέπι βρισκόντουσαν, μάλιστα, υπό την πολιορκία των ισλαμιστών.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές προτείνουν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μέσω του ΝΑΤΟ, το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Ερντογάν, του Τούρκου αντιπροέδρου και του υπουργού Άμυνας, καθώς και σε εταιρείες και οντότητες που συνεργάζονται με το στρατό της Τουρκίας ή με εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που εξυπηρετούν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι κυρώσεις να επιβληθούν αμέσως μετά την έγκριση του νομοσχεδίου, το οποίο απαιτεί υπογραφή του προέδρου.

Ζητούν μάλιστα να παραμείνουν σε ισχύ οι κυρώσεις έως ότου η Τουρκία αποσύρει τις δυνάμεις της από τις περιοχές που καταλήφθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που ξεκίνησαν την Τετάρτη

«Αυτές οι κυρώσεις θα έχουν άμεσες και εκτεταμένες συνέπειες για τον Ερντογάν και τους στρατιωτικούς του», δήλωσε ο Van Hollen στο Twitter.

Με το Κογκρέσο επί του παρόντος σε διακοπές, δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια για το μέτρο θα ληφθεί πριν από την επόμενη εβδομάδα. Το Σώμα και η Γερουσία επιστρέφουν στις συνεδριάσεις την Τρίτη.

Δείτε το κείμενο του νόμου που κατατέθηκε και το οποίο, αν ψηφιστεί από τα δύο τρίτα του σώματος, εγκρίνεται αυτόματα και δίχως το δικαίωμα του «βέτο» από τον πρόεδρο και στέλνει την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ,

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.